Същност и функциониране на една септична яма

Същност и функциониране на една септична яма

Когато пуснете водата, вземете душ или пуснете изхвърлянето на боклука, тези отпадъци трябва да отидат някъде. За повечето домове в САЩ това се поема от общинската канализация. Но ако случайно сте собственик на жилище, живеещ в селски район, вашата септична яма е тази, която се справя с вашия не толкова забавен за разговор бизнес.

Около 20% от домовете имат септични системи, които пречистват локално отпадъчните им води, според Агенцията за опазване на околната среда. Тези системи третират отпадъчните води на дома независимо чрез тръби и резервоар, които ефективно отстраняват отпадъчните води от вашето домакинство.

Въпреки че септичната яма може да е последното нещо, за което мислите, важно е да знаете за нея, особено ако обмисляте да закупите имот, който използва септична система.

Какво е септична яма?

Септичната яма е голям бетонен или пластмасов подземен резервоар, който пренася и обработва всички течни отпадъци, идващи от вашето домакинство. Това означава, че септичната яма събира и обработва всички отпадъчни води, идващи от къщата, като отпадъци от мивките в банята и тоалетните, кухненските отпадъци, канализацията, пералнята и ваните.

Размерът на септичната яма зависи от размера на домакинството, потреблението на вода, броя на спалните и броя на хората, които живеят там. Типичните жилищни септични ями варират по размер между 750 галона и 1250 галона. Например, септична яма от 1000 галона ще е необходима за дом с три спални, който е по-малък от 2500 квадратни фута. Септичните ями обикновено се намират далеч от кладенци, за да не се замърсява питейната вода.

За какво се използва септична яма?

Една добре изградена и поддържана септична система може да осигури адекватно пречистване на отпадните води от дома за дълго време. Целта на септичната яма е да отделя твърдите отпадъци от течните отпадъци и да насърчава разграждането на замърсителите в отпадъчните води. Септичните ями пречистват отпадъчните води, преди да бъдат изхвърлени бавно в дренажното поле.

Най-здравите септични ями са изградени от бетон, но също така са изработени от фибростъкло и полиетилен и не подлежат на напукване, докато са под земята. Повечето септични ями могат да издържат до 40 години или повече, ако са били добре поддържани.

Как работи септичната яма?

Вашата средна септична система се състои от тръба от дома, септична яма, дренажно поле и почва. След като отпадъците бъдат събрани в септична яма, процесът на пречистване започва, като разделя отпадъците на измет, утайка и отпадъчни води.

  • Изметът е плаващ отпадък, който е по-лек от водата като грес, масло и мазнини.
  • Утайките са твърди частици като кости и пръст, които се утаяват на дъното на резервоара.
  • Отпадъчните води са течните отпадъчни води, останали след като утайката отиде на върха и утайката се утаи на дъното и изтича в дренажното поле.

Начинът, по който работи септичната яма, е, че отпадъците от дома отиват в резервоара, където тежките твърди частици потъват на дъното на резервоара, докато по-леките твърди частици и течности остават на върха. Бактериите разграждат твърдите отпадъци в резервоара, които отиват на дъното. А отпадъчните течности излизат от резервоара в дренажното поле през тръби, които филтрират отпадъците, когато попаднат в почвата. След това почвата пречиства още повече течните отпадъци.

Как работи дренажното поле?

Една септична яма се свързва с дренажно поле, известно също като поле за излугване, чрез тръба, която е заровена под земята. Дренажните полета обикновено се намират в равна, голяма открита зона на задния двор на дома и могат да имат няколко окопа.

Дренажното поле се отървава от и управлява отпадъците, които изтичат от отпадъчните води. Които идват от вашата септична яма, и ги разпръсква през тръбите в почвата. Обработените отпадъчни води (течност) от септичната яма се отлагат в дренажното поле. Където преминават през „септичен камък“, където чакълът и почвата се филтрират и ги пречистват повече. Когато водата преминава през дренажното поле, почвата естествено се отървава от бактерии, вируси и други замърсители в отпадъците.

Липсата на дренажно поле или такова, което не работи ефективно, би означавало, че септичните ями ще прелеят. Създавайки ужасна воня във вашия двор.

Същност и функциониране на една септична яма