Блог

Плюсове и минуси на натуралните линкове

натурални линкове

Какво представляват натуралните линкове?

Натуралните линкове са текстови връзки към продукти и/или услуги, които се заплащат от компанията, създаваща тези продукти/услуги. Повечето се заплащат с еднократна такса. Те са напълно отделни от партньорските връзки.

Tрябва ли да използвате спонсорирани връзки?

Има няколко общи предимства и недостатъци, които трябва да прецените, преди да публикувате спонсорирана връзка.

Плюсове

 • Плащане – Вие получавате заплащане за всяка една спонсорирана връзка, публикувана във вашия блог. Спонсорираните връзки се заплащат с такса за поставяне. Така имате гарантиран доход от тази връзка, за разлика от партньорските връзки или рекламите на AdSense, които може никога да не ви донесат долар. Ако вашият блог е достатъчно популярен, може дори да успеете да договорите договор с остатъчен доход.
 • Диверсификация на доходите – Най-добрият начин да осигурите дълголетието на вашия блог и доходите си, е да се уверите, че имате множество потоци от доходи. Ако вашият блог прави малко пари, но разчита на един поток от приходи, спонсорираните връзки могат да осигурят вторичен доход.
 • Безплатни услуги – Повечето компании разбират, че искате да сте сигурни, че вашата аудитория наистина ще намери спонсорираните връзки за полезни. Така че предлагат някакъв вид безплатна пробна версия или извадка.
 • Изграждане на взаимоотношения – Натуралните линкове са чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с компании. Те може да станат редовни рекламодатели на вашия сайт по-нататък. Ако искате да преминете към редовно представяне на реклами в блога си, това е начинът да започнете.
 • Добавена стойност – Ако публикувате само спонсорирани връзки към висококачествени продукти или услуги, тези връзки могат да добавят допълнителен слой стойност за вашите читатели.

Минуси

 • Рискувате да отчуждите феновете си – Повечето държави имат закони, според които блогърите и други влиятелни лица в социалните медии трябва открито да заявяват, когато дадена връзка е спонсорирана. Това означава, че аудиторията ви ще разбере в момента, в който започнете да публикувате спонсорирани връзки. Някои от тях може да не одобрят, дори ако тези връзки водят до висококачествени продукти или услуги, свързани със съдържанието, което пишете. Има доста голям шанс рано или късно някой да ви обвини, че се продавате.
 • Може да се почувствате като разпродаден – един от хората, които ви обвиняват, че сте продадени, може да сте вие. Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици, автоматично да омаловажаваме стойността на нашата работа. Това е особено вярно, ако идвате от изкуството, където всякакъв вид комисионна за друга марка се счита за разпродаден.
 • Преговорите могат да бъдат трудни – много компании разбират стойността на работата с блогъри, но не разбират количеството работа, която се полага за проверка на продукт или услуга, или работа с връзки към този продукт/услуга в тяхното съдържание. Те може да не искат да плащат предварително и може да не искат да платят това, което струвате. Най-лошото е, че може изобщо да не желаят да слушат вашата страна.
 • Процесът може да отнеме време – не можете просто да приемете малко пари и да публикувате връзка навсякъде в сайта си без предварително обмисляне. Трябва да отделите известно време, като използвате продукта или услугата сами, за да сте сигурни, че вашите читатели наистина ще го намерят за полезен. Правилният тест може да отнеме половин час или може да отнеме няколко дни, в зависимост от това какво продавате. След това трябва да намерите или напишете подходяща статия, в която да поставите връзката
 • Вашето доверие е на карта – независимо дали ви харесва или не, вие донякъде гарантирате за продукта, който одобрявате. Ако в крайна сметка се представи под очакванията или дори нарани вашите читатели, това е ваша отговорност. Вашето доверие е загубено.

С какво е полезен цинкът

Цинкът

С какво е полезен цинкът

Цинкът не е най-обсъжданият микроелемент, по-рядко се споменава, въпреки че липсата му може комплексно да наруши метаболизма – имунитетът и синтезът на половите хормони страдат най-много.

Цинкът е компонент на повече от 300 ензима, участващи в енергийния метаболизъм, синтеза на протеини и нуклеинови киселини, клетъчния растеж и диференциация (особено имунната тъкан) и образуването на извънклетъчен матрикс (колаген).

Най-общо казано, цинкът е необходим за производството на протеини и ДНК, за растежа и възстановяването на мускулите, важен е за правилното усещане за вкус и мирис.

Цинкът спомага заздравяването на рани, помага на имунната система да се бори с бактерии и вируси, подобрява храносмилането и регулира производството на хормони в организма.

В настояще време дневната нужда от цинк е 15 mg за мъжете и 12 mg за жените. Съвременните изследвания обаче показват, че, може би, тези стандарти ще бъдат преразгледани нагоре два до три пъти.

С възрастта нуждата от този микроелемент се увеличава. Тази потребност от цинк се случва при жени по време на бременност и по време на кърмене, както и при двата пола при продължителен физически и емоционален стрес.

От къде получаваме цинк

Цинкът идва от храната и от водата. Повечето хора (които се придържат към балансирана диета) всъщност получават достатъчно цинк от храната.

Кои продукти съдържат най-много цинк

Най-много цинк се съдържа в стридите – 60 мг на 100 г. Следват телешки черен дроб (15-16 мг), змиорка (13 мг), червеното месо (агнешко, свинско, телешко) – 7-9 мг, тиквени семки, сусам, кедър ядки, слънчогледови семки – от 5-7 mg на 100 g.

Какви храни ще компенсират липсата на цинк за вегетарианците

Слънчогледови семки, тикви, кедрови ядки, сусам, леща, соя – съдържанието на цинк в тези продукти е от 3,8 до 5,5 мг на 100 г. При непоносимост към тези продукти е напълно възможно да се използват цинксъдържащи добавки.

Въпреки това, цинкът се абсорбира слабо от растителните продукти.

За да определите количеството цинк, което имате, трябва да направите изследване на урината.

Взимане на кола под наем – всичко важно

взимане на кола под наем

За какво да внимавате при взимане кола под наем?

Ще вземете ли скоро кола под наем? Прочетете, за да разберете какво да очаквате и на какво да обърнете внимание, за да имате най-доброто изживяване при взимане на кола под наем.

Независимо дали никога преди не сте наемали кола или сте опитен наемател, качването и връщането понякога може да бъде доста трудно. Разбира се, има някои неща, на които трябва да обърнете специално внимание, така че вашето преживяване при наемане да не е нищо друго освен положително.

Ето списък на това, което трябва да знаете, преди взимане на кола под наем. Следете ги и приятно пътуване!

Резервация

След като сте резервирали своя наем, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ваучерът за резервация. Тук ще намерите най-важната информация за резервацията, включително дата и час на вземане и връщане, включена застраховка, цялата необходима документация и друга важна информация. Ваучерът за резервация също съдържа общи правила и информация за коли под наем, които обикновено се прилагат от всички компании за отдаване под наем. Много от най-често срещаните въпроси за коли под наем са отговорени там, така че препоръчваме да го прочетете предварително.

И още: трябва да представите резервацията на гишето за коли под наем. Не забравяйте да го отпечатате и вземете със себе си!

Документация

Много е важно да имате всички необходими документи със себе си по време на вземане. Това може да попречи на компанията за коли под наем да ви позволи да подпишете договора за наем. Също така е важно да обърнете специално внимание, ако наемате кола в чужбина. Различните страни може да имат различни правила.

Най-общо казано, ако наемате кола, имате нужда от:

 • Валидна шофьорска книжка, притежавана от две или повече години;
 • Доказателство за самоличност (лична карта, паспорт и др.);
 • Кредитна карта на името на наемателя за гаранционен депозит.

Ако наемате в чужбина, компаниите за отдаване под наем обикновено искат и валиден паспорт, а понякога и международно шофьорско разрешително.

Договор за наем на автомобил

Освен това в момента на получаване се подписва договорът за наем на автомобил. Това споразумение уточнява правилата и условията на вашия наем. Добре да не бързате и да го прочетете внимателно. Там ще видите, например, какво се случва, ако получите талон за нередовно паркиране или ако колата под наем е замесена в автомобилна катастрофа, какво покрива застраховката и др. Можете да видите колко важен е този документ, нали? Затова обърнете внимание, докато го четете и, ако имате някакви въпроси, попитайте персонала на компанията за коли под наем.

Гаранционен депозит

Един от най-често срещаните въпроси за коли под наем е относно гаранционния депозит. Това не е нищо повече от сума пари, държана от компанията за коли под наем за тяхната собствена безопасност. Използва се само в случай, че нещо се случи по време на вашата резервация. Но не е нужно да се притеснявате: това не се таксува като покупка. Гаранционният депозит за кола под наем се задържа само докато колата под наем е с вас и цялата сума се връща към баланса ви, след като върнете колата при същите условия, при които сте я взели.

Тази сума пари варира много. Променя се в зависимост от колата, която наемате, колко време е резервацията ви, наред с други неща. Ако имате въпроси относно това, можете да се свържете директно с фирмата за отдаване под наем! Имайте предвид, че кредитната карта, която ще представите за гаранционния депозит, трябва да има достатъчно средства, за да покрие цялата сума. Ако искате да прочетете повече за гаранционните депозити за коли под наем, разгледайте тази публикация.

Проверка на автомобила

Компаниите за отдаване под наем не правят това през цялото време. Въпреки това винаги е добре да проверявате колата под наем много внимателно, преди да напуснете паркинга. Това е важно, тъй като всички драскотини и вдлъбнатини могат да бъдат таксувани от вас, ако нямате доказателство, че не сте носили отговорност за тях. Ако забележите нещо необичайно в колата, не забравяйте да направите снимки. Ако има някакви сериозни проблеми, помолете персонала също да провери щетите, преди да тръгнете за вашето пътуване.

Почистване на сифона

Самостоятелно почистване на сифона

Самостоятелно почистване на сифона

Самостоятелно почистване на сифона. При измиване на тялото, косата, чинии или други предмети в канализацията на ваната или кухненската мивка попадат частици кожа, коса, сапун, остатъци от храна, мазнини и други видове замърсители, което води до намаляване на проходимостта на дренажния механизъм – сифон. В резултат на това, сифонът може да се замърси и да се стигне до запушване.

Решението на проблема е почистването на сифона, което можете да извършите и сами. Добре е да знаете, как да се справяте самостоятелното с почистването на сифона. Това ще Ви помогне да не стигате до такова запушване, при което би било належащо да търсите професионални услуги за отпушването на сифона.

Да разгледаме тук кои са начините да почистим сифон у дома.

Как да почистите сифона? Има няколко начина за решаване на този проблем, а именно, почистваме сифона, използвайки:

 • -Бутало;
 • -Газирани напитки;
 • -Използваме химични съединения;
 • -ВиК кабел;
 • -Хидравлична помпа;
 • -Извършваме демонтаж на сифона или картера.

Почистване на сифона с помощта на буталото

Буталото е специално устройство, което е предназначено за почистване на канализационни тръби и сифони. Устройството на буталото е изключително просто. Оборудването му се състои от гумена подложка и дървена (пластмасова) дръжка и това е всичко, което е необходимо за почистване на Вашия сифон в кухнята или в банята, например.

Сега да разгледаме каква е схемата за използване на буталото.

Почистването на сифона с бутало е както следва:
 • малко количество гореща вода се оставя в мивката или ваната;
 • дренажният отвор се затваря плътно с гумената подложка на буталото;
 • правят се многократни на брой натискания на дръжката на устройството и рязко откъсване на гуменото уплътнение от дренажния отвор.

Поради изпълнението на тези последователни действия за почистването на сифона, в дренажната система се образува налягане. Под въздействието на това образувало се налягане натрупалите се замърсители се разлагат (разпадат) на по-малки фракции и преминават, изхвърлят се вече свободно по-нататък в канализационната система.

Плюсовете и минусите на спонсорираните връзки

Линк билдинг

Линк билдинг

Линк билдинг. Спонсорираните връзки са текстови връзки към . продукти и/или услуги, които се заплащат от компанията, създаваща тези продукти/услуги. Повечето се заплащат с еднократна такса. Те са напълно отделни от партньорските връзки.

Tрябва ли да използвате спонсорирани връзки?

Няма универсален отговор на този въпрос, но има няколко общи предимства и недостатъци, които трябва да прецените, преди да публикувате спонсорирана връзка.

Плюсове на спонсорирани връзки

Плащане – Вие получавате заплащане за всяка една спонсорирана връзка, публикувана във вашия блог. Тъй като спонсорираните връзки се заплащат с такса за поставяне, имате гарантиран доход от тази връзка, за разлика от партньорските връзки или рекламите на AdSense, които може никога да не ви донесат долар. Ако вашият блог е достатъчно популярен, може дори да успеете да договорите договор с остатъчен доход дълго след публикуването на връзката.

Диверсификация на доходите – Най-добрият начин да осигурите дълголетието на вашия блог и доходите си, е да се уверите, че имате множество потоци от доходи, идващи през вашия блог. Ако вашият блог прави малко пари, но разчита на един поток от приходи, спонсорираните връзки могат да осигурят вторичен доход, като ви дават повече стабилност.

Бизнес указатели

Безплатни услуги – Повечето компании разбират, че искате да сте сигурни, че вашата аудитория наистина ще намери спонсорираните връзки за полезни, така че предлагат някакъв вид безплатна пробна версия или извадка.

Изграждане на взаимоотношения – Спонсорираните връзки са чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с компании, които може да станат редовни рекламодатели на вашия сайт по-нататък. Ако искате да преминете към редовно представяне на реклами в блога си, това е начинът да започнете.

Добавена стойност – Ако публикувате само спонсорирани връзки към висококачествени продукти или услуги, тези връзки могат да добавят допълнителен слой стойност за вашите читатели.

Минуси на спонсорирани връзки

Рискувате да отчуждите феновете си – Повечето държави имат закони, според които блогърите и други влиятелни лица в социалните медии трябва открито да заявяват, когато дадена връзка е спонсорирана. Това означава, че аудиторията ви ще разбере в момента, в който започнете да публикувате спонсорирани връзки, и някои от тях може да не одобрят, дори ако тези връзки водят до висококачествени продукти или услуги, свързани със съдържанието, което пишете. Има доста голям шанс рано или късно някой да ви обвини, че се продавате.

Може да се почувствате като разпродаден – един от хората, които ви обвиняват, че сте продадени, може да сте вие. Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици, автоматично да омаловажаваме стойността на нашата работа. Това е особено вярно, ако идвате от изкуството, където всякакъв вид комисионна за друга марка се счита за разпродаден.

Социални профили

Преговорите могат да бъдат трудни – много компании разбират стойността на работата с блогъри, но не разбират количеството работа, която се полага за проверка на продукт или услуга, или работа с връзки към този продукт/услуга в тяхното съдържание. Те може да не искат да плащат предварително и може да не искат да платят това, което струвате. Най-лошото е, че може изобщо да не желаят да слушат вашата страна.

Процесът може да отнеме време – не можете просто да приемете малко пари и да публикувате връзка навсякъде в сайта си без предварително обмисляне. Трябва да отделите известно време, като използвате продукта или услугата сами, за да сте сигурни, че вашите читатели наистина ще го намерят за полезен. Правилният тест може да отнеме половин час или може да отнеме няколко дни, в зависимост от това какво продавате. След това трябва да намерите или напишете подходяща статия, в която да поставите връзката. Всичко това изисква фокус, време и енергия, които могат да отклонят от редовното ви съдържание.

Линк билдинг.Вашето доверие е на карта – независимо дали ви харесва или не, вие донякъде гарантирате за продукта, който одобрявате. Ако в крайна сметка се представи под очакванията или дори нарани вашите читатели, това е ваша отговорност. Вашето доверие е загубено. (От друга страна, ако продуктът е страхотен, вашето доверие се повишава.)

Значението на линк билдинга за сайта Ви

връзки за уебсайта

Входящите връзки към вашия уебсайт са гръбнакът на оптимизацията за търсачки от дълго време. Откакто съоснователят на Google Лари Пейдж изобрети PageRank в края на 90-те години, връзките и стратегиите за изграждане на връзки са основният начин, по който Google определя своето класиране. Двадесет и повече години по-късно, висококачествените входящи връзки за уебсайта все още са от решаващо значение във всяка SEO кампания. Разбирането и прилагането на висококачествени кампании за изграждане на връзки е от съществено значение, ако ще се състезавате онлайн и това няма да се промени скоро.

Добри и лоши връзки за уебсайта

Google обаче е умен. Те разбраха, че хитрите SEO агенции ще направят обратен инженеринг на алгоритъма си и ще създадат ферми от връзки, насочени към уебсайтовете на техните клиенти. Така че Google трябваше да създаде система, в която да се броят само качествените връзки. В един момент те насърчиха собствениците на уебсайтове да събират връзки от уебсайтове на директории. Но когато трудни SEO компании злоупотребяват с процеса, Google пусна серия от актуализации, които намаляват стойността, която връзките към директории предават обратно към уебсайт.

В резултат на това Google проектира системата PageRank, за да даде на всяка обратна връзка различен резултат. Обратните връзки от подходящи, уважавани уебсайтове биха имали положително въздействие върху вашето класиране. Обратните връзки от ферми за връзки или неподходящи източници биха имали отрицателен ефект.

 • Добри обратни връзки: Тези връзки идват от уебсайтове във вашата област, които съдържат същото подходящо съдържание като вашия сайт.
 • Неутрални препратки: Връзките от несвързани уебсайтове не ви носят никаква полза, защото съдържанието не е свързано с вашите ключови думи. Понякога тези връзки могат да използват атрибута „nofollow“. Научете повече за връзките без следване в нашия Какво е SEO? блог пост.
 • Лоши препратки: Връзки, които произхождат от ферми за връзки, спам сайтове или други злобни сайтове, за които е известно, че продават връзки. Тези нискокачествени връзки всъщност могат да доведат до спад в класирането на вашия сайт.
 • Най-добра връзка – от Nintendo, легендата за Zelda!

Как да получим повече връзки за висококачествен линк билдинг

SEO кампания за изграждане на връзки активно работи за увеличаване на връзките към вашия уебсайт. Тези кампании винаги ще разчитат на създаване и популяризиране на висококачествени активи, насочени към събиране на връзки според собствените им качества. Тези активи могат да приемат произволен брой форми, но често се вписват в една от следните категории:

 • Съдържание на уебсайта
 • Данни за индустрията
 • Продукти
 • Уникални услуги
 • Хора и профили
 • Онлайн инструменти
 • PR Известия – (събития/благотворителност/новини/награди)

Чудесни традиционни ресторанти

Чудесни традиционни ресторанти

Чудесни традиционни ресторанти. България предлага богато разнообразие от ресторанти и барове. Кои от тях наричаме традиционни? Можем да кажем, че традиционни са тези ресторанти, където се предлага автентична храна, месна, характерна за страната, за региона може би, храна, която е вкусна и се приготвя исторически във времето в домовете, на събирания и т. н.

Например ресторантите по нашето Черноморие.

Туристите могат да опитат уникалните ястия от традиционната българска кухня, освен, че, разбира се, можете да опитате и от международната кухня, за всеки вкус и цвят. Много са местата, където можете да се насладите на закуска, обяд или вечеря. И, ние, разбира се, горещо Ви препоръчваме да посетите именно традиционните български ресторанти, където да опитате традиционната българска кухня и хубавите български местни вина.

Българската кухня е вкусна, пикантна и разнообразна и обикновено се съчетава добре с хубаво вино. Черноморските рибарски мрежи на България носят пресни морски дарове всеки ден, така че можете да се насладите на традиционна морска кухня отразнообразни ястия от риба и миди в традиционните български ресторантчета до морето. В местните лозя се отглежда златно грозде, от което се правят висококачествени червени и бели вина. Избирайки традиционен ресторант с местна кухня можете да сте сигурни, че всичко това ще внесе специфичен и незабравим чар и атмосфера във Вашата почивка.

Чудесни традиционни ресторанти по нашето Черноморие:

Ханска Шатра Слънчев бряг

Традиционният ресторант Ханска Шатра се намира на върха на хълм, на няколко километра от Слънчев бряг. Сервитьорите носят специални традиционни носии. Менюто включва национална кухня. Народна музика на живо започва в седем часа и след това се излъчва час по-късно. За туристите този традиционен ресторант е идеален избор и си струва да посетите поне веднъж по време на почивката си.

Традиционен ресторант Джани Слънчев бряг

Този известен традиционен ресторант е обичан както от българи, така и от чужденци, заради бързото си обслужване, невероятно добрите си цени и свежите продукти. Традиционният ресторант Джани предлага традиционни салати, супи, 50 вида топли месни и рибни предястия, ориенталски ястия, ястия в глинено саше, топъл грил, пица и много други.

Изходящи връзки

Изходящи връзки

Изходящи връзки. Обратните връзки са най-важният тип връзки, но изходящите връзки – връзки от вашия уебсайт към други сайтове – също могат да подобрят класирането на вашия сайт при търсене. В списък с 200 фактора за класиране на Google Backlinko постави качество на изходящите връзки на #35.

Изходящи връзки

Прегледайте съдържанието на вашия сайт и идентифицирайте места, където изходящата връзка може да бъде ценна за посетителите на вашия сайт, като например връзка към източник на изследване или свързано или по-задълбочено съдържание.

Създаването на изходящи връзки към легитимни сайтове не само ще осигури стойност на вашите посетители, но ще повиши авторитета на вашия собствен сайт. Не забравяйте да конфигурирате връзките си, така че да се отварят в нов прозорец, така че текущият прозорец на браузъра да остане отворен, в случай че читателите ви искат да се върнат към вашия сайт, след като приключат с разглеждането на връзката.

Вътрешни връзки

Вътрешни връзки – връзки, които отиват към други страници в рамките на същия уебсайт – помагат на посетителите на вашия сайт да намерят свързано съдържание на вашия сайт, което ги задържа на сайта ви по-дълго.

Вътрешните връзки също помагат на търсачките да разберат архитектурата на вашия сайт, да видят как е свързано съдържанието на вашия сайт и да идентифицират най-важните страници на вашия сайт, като всичко това може да повиши класирането ви при търсене и да даде възможност на потребителите да намерят съдържанието ви по-лесно .

Всеки път, когато добавяте нова публикация в блог или друго съдържание, търсете възможности да свържете подходящо съдържание на вашия сайт към новата публикация. Направете одит на съдържанието, за да идентифицирате най-популярните си страници и вмъкнете връзки на тези страници към друго подходящо съдържание, за да разпространите авторитета на връзките или „сока от връзки“ в целия си сайт.

Уверете се, че използвате закотвен текст (маркирания или подчертан текст, върху който щракнете, за да следвате връзката), който съдържа ключови думи, подходящи за целевата страница, а не нещо общо като „щракнете тук“. За множество връзки към една и съща вътрешна страница, уверете се, че променяте текста на котва(anchor text), така че да се класирате за множество заявки.

Витамин Д и костна система

Витамин Д

Колкото и да се развива медицината, каквито и нови лекарства да изобретяват учените, ние сме зависими от времето, екологията и социалния живот. Болестите също мутират, за да отговарят на нашите зависимости и да ни придружават навсякъде, осовено при липсва на витамин Д.

Витамин Д и костна система

Изглеждаше, че заболяване като остеопороза е заболяване от възрастовата категория на възрастните хора, а днешната статистика доказва обратното. Все повече хора стигат до лечебни заведения на млада възраст, около тридесет години. Нарушаването на костната плътност и повишената крехкост на костите водят до фрактури с различна тежест и често до увреждане на по-младото поколение.

Неправилен начин на живот, неспазване на дневния режим, неправилно хранене с витамини, лоши навици. Не забравяйте, че това е животът на повечето тийнейджъри на нашето време. Но именно през юношеството се полага по-голямата част от костната тъкан.

Дефицитът на слънчев витамин Д също се отразява на състоянието на костната система на човек и също така неизбежно води до остеопороза. Този витамин има широка функция на нашето тяло, той е отговорен за обмяната на калций и фосфор, за нормалния растеж на костите, за минералния метаболизъм – всичко това е необходимо за предотвратяване на остеопороза.

Той укрепва имунната система, регулира функцията на щитовидната жлеза, участва в метаболизма, поддържа кръвното налягане, насърчава нормалното съсирване на кръвта и най-важното, предотвратява растежа на раковите клетки.

Списъкът на важността на витамин Д е безкраен – това е уникалността на витамин D.

У нас в периода от октомври до април има не така много слънце, тогава тялото почти не синтезира витамин D, което може да причини неговия дефицит.

Какъв е резултатът:

Повишена умора, слабост, депресия, проблеми с опорно-двигателния апарат, отслабен имунитет и в резултат на това чести вирусни и бактериални заболявания и инфекции. Кожни заболявания, косопад, пародонтоза, безсъние – всичко това говори, че нивото на този витамин е недостатъчно за пълноценното функциониране на организма.

Необходима е среща със специалист лекар. В точност лекарят, който е нужен е ендокринолог. Той ще помогне за диагностициране на витаминен дефицит, ще предпише адекватно лечение и ще посъветва за превенция.

Не трябва, не бива да решавате този проблем сами

Лечението се подбира строго индивидуално! Превишаването на нормата на този витамин в организма също няма да даде нищо добро. Нивото на калций в кръвта се повишава, отлаганията му се появяват по стените на кръвоносните съдове и във вътрешните органи, нарушава се минералният метаболизъм в организма.

Вие можете да се подложите на няколко вида лабораторни изследвания, които ще покажат как се задоволяват нуждите на тялото Ви от количеството на нивото на основния метаболит на витамин Д в кръвта. Този анализе важен. Разполагайки с резултатите от това проучване, лекарят специалист ще Ви помогне да разберете следващите стъпки. За да избегнете проблеми с костната тъкан, вътрешната секреция, трябва да получите съвет от ендокринолог и терапевт.

Изследванията, които са нужни за количеството витамин Д в кръвта Ви и връзката му с костната система имат важно значение. Ще са нужни  допълнителни изследвания, денситометрия.

Някои плодове, които са и супер храни

плодове

Представяме ви списък с накои плодове, които са някои от най-добрите Суперхрани в света.

Плодове, които могат да бъдат супер храни са:

Боровинка

очаквания

Боровинките са вкусни и здравословни – знаем това. Подобрява зрението и паметта, предотвратява развитието на рак и помага в борбата с атеросклерозата.

Реалността

Няма достатъчно убедителни изследвания, че боровинките имат тези свойства.

Той е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, включително фенолни съединения с антиоксидантен капацитет, много по-добър от този на витамините С или Е.

Нар

очаквания

Смята се, че сокът от нар може да намали отлагането на холестерол и да подобри кръвообращението в сърдечния мускул, да забави развитието на рак на простатата.

Реалността

Все още няма убедителни проучвания в подкрепа на това. Наровете са с високо съдържание на антиоксиданти (особено ципите, които обикновено не се ядат), но това не означава нищо, докато не се докаже, че високите дози антиоксиданти подобряват здравето.

По-добре е да се даде предпочитание на цели семена от нар, а не на сок. Зърнените храни са богати на фибри, което ви кара да се чувствате сити.

Какаови зърна

очаквания

Вълна от пореден интерес към ползите от какаото се появи след поредица от проучвания на народите от Централна Америка – големи любители на какаовите напитки. Според проучвания индианците Куна имат много по-нисък риск от инсулт и сърдечни заболявания. Какаото предпазва от рак и подобрява настроението.

Реалността

Какаовите зърна наистина могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, но са необходими дългосрочни изследвания, за да сте сигурни. Други качества, приписвани на какаото – борба със стреса и намаляване на риска от рак – са още по-малко проучени. В същото време какаото е добър източник на желязо, магнезий, манган, фосфор и цинк.

Така че има ли смисъл от суперхраните?

Здравословното хранене определено има смисъл. Суперхраните са полезни за цялостното здраве, когато са включени в диета с пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

Суперхраните са чудесни като част от разнообразна диета – различните източници на фибри ще помогнат за увеличаване на разнообразието от чревни бактерии и ще направят микробиотата по-стабилна.