С какво е полезен цинкът

С какво е полезен цинкът

Цинкът не е най-обсъжданият микроелемент, по-рядко се споменава, въпреки че липсата му може комплексно да наруши метаболизма – имунитетът и синтезът на половите хормони страдат най-много.

Цинкът е компонент на повече от 300 ензима, участващи в енергийния метаболизъм, синтеза на протеини и нуклеинови киселини, клетъчния растеж и диференциация (особено имунната тъкан) и образуването на извънклетъчен матрикс (колаген).

Най-общо казано, цинкът е необходим за производството на протеини и ДНК, за растежа и възстановяването на мускулите, важен е за правилното усещане за вкус и мирис.

Цинкът спомага заздравяването на рани, помага на имунната система да се бори с бактерии и вируси, подобрява храносмилането и регулира производството на хормони в организма.

В настояще време дневната нужда от цинк е 15 mg за мъжете и 12 mg за жените. Съвременните изследвания обаче показват, че, може би, тези стандарти ще бъдат преразгледани нагоре два до три пъти.

С възрастта нуждата от този микроелемент се увеличава. Тази потребност от цинк се случва при жени по време на бременност и по време на кърмене, както и при двата пола при продължителен физически и емоционален стрес.

От къде получаваме цинк

Цинкът идва от храната и от водата. Повечето хора (които се придържат към балансирана диета) всъщност получават достатъчно цинк от храната.

Кои продукти съдържат най-много цинк

Най-много цинк се съдържа в стридите – 60 мг на 100 г. Следват телешки черен дроб (15-16 мг), змиорка (13 мг), червеното месо (агнешко, свинско, телешко) – 7-9 мг, тиквени семки, сусам, кедър ядки, слънчогледови семки – от 5-7 mg на 100 g.

Какви храни ще компенсират липсата на цинк за вегетарианците

Слънчогледови семки, тикви, кедрови ядки, сусам, леща, соя – съдържанието на цинк в тези продукти е от 3,8 до 5,5 мг на 100 г. При непоносимост към тези продукти е напълно възможно да се използват цинксъдържащи добавки.

Въпреки това, цинкът се абсорбира слабо от растителните продукти.

За да определите количеството цинк, което имате, трябва да направите изследване на урината.

С какво е полезен цинкът