Откриваме характеристикита и технологиите на звкукоизолацията

Характеристикита на звкукоизолацията

Каменната вата (звкукоизолацията) като ефективна изолация за къщата.

Изолация на основата на камък.

Изолацията от каменна вата е един от доказаните методи за извършване на работа, който намалява загубите на топлинна енергия, както при полагане на изолация отвън, така и отвътре на сградата.

Каменната вата представлява влакнист топлоизолационен материал приготвен от силикатни стопилки от скали и вулканични скали, както и от базалт.

Каменната вата има редица предимства в сравнение с други видове изолации, които определят обхвата на нейното използване и разнообразието от места на приложение.

Описание, видове и характеристики на производство на звкукоизолацията

Каменната вата се произвежда, както вече беше споменато по-горе, от стопилка на различни скали. Най-често срещаният вид каменна вата е материал, направен на основата на базалт, такъв изолационен материал се нарича още базалтова вата.

Каменната вата се произвежда в специални пещи, в които естествени скали от планински, вулканичен произход или същия базалт се топят при високи температури.

Скалата в течно състояние се изтегля във влакна, към които се добавят свързващи компоненти, след което нишките (влакната) се обработват със специални разтвори, които подобряват техническите характеристики на получения продукт.

След това нишките отново се обработват термично, в резултат на което се получава тяхната поликондензация и изолацията се оформя в зададените геометрични размери.

При формоването на плочи от каменна вата се използват смоли на основата на фенол и формалдехид.

Видове на звкукоизолацията

В зависимост от твърдостта на получената изолация, базалтовата вата се класифицира като:

  • Мека.
  • Средна твърдост.
  • Твърда.

Мекият вид каменна вата се произвежда от влакна с най-малка дебелина, които, когато се оформят в плоча, създават голям брой въздушни кухини, които определят способността на продукта да задържа топлина.

Този тип изолация е склонна към разрушаване под въздействието на външни механични натоварвания. Така че се използва при изграждането на покриви, тавани, подове и др.

Откриваме характеристикита и технологиите на звкукоизолацията