Монтиране на дограма

Монтиране на дограма

Въпреки че инсталирането на нова дограма не е твърде сложна задача, могат да бъдат направени редица значителни грешки.

Най-често срещаните грешки при монтиране на дограма са:

неподходящи крепежни елементи за рамките, поставяне на прозореца на неправилно място в стената или несъответствие на размера му с отвора на прозореца.

Не добре инсталираните PVC прозорци са трудни за отваряне и затваряне, може да не са херметични, което води до значително намаляване на изолацията на къщата и може да допринесе за влажността на стените. В допълнение, неправилната инсталация на пластмасов прозорец в отвора на прозореца може да доведе до факта, че след няколко години неправилно изолираният слой пяна ще бъде толкова разграден, че няма да може да го предпази от студа и влагата.

На първо място, трябва да обърнете внимание на броя точки на закрепване на дограмата – максималното разстояние между съседни точки на закрепване трябва да бъде 70 сантиметра. В същото време трябва да бъдат закрепени не само конструкциите на страничните прозорци, но и долните и горните.

Закрепване на прозорци

Един стандартен PVC прозорец трябва да има от 10 до 12 точки на закрепване. За закрепване на пластмасови прозорци могат да се използват специални самонарезни винтове, дюбели за прозорци, както и плочи за закрепване. Ако PVC прозорците са оцветени, тогава страничните конструкции трябва да бъдат фиксирани с дюбели, което ще гарантира липсата на деформация по време на термично разширение на профилната структура. Запълването на монтажната фуга с пистолетна пяна трябва да се извършва внимателно, без видими празнини, както и чужди частици. За монтиране на дограма клиновете и облицовките трябва да бъдат направени от пластмаса или обработена твърда дървесина (в никакъв случай използването на обикновена дървесина не е разрешено). Облицовката на дограмата трябва да бъде внимателно изолирана с пяна, така че да не допринася за образуването на студени мостове, стърчащи от двете страни на прозореца. Ако не сте поръчали „топла инсталация“ след това трябва да отрежете с остър нож стърчащите части на замразената монтажна пяна. Монтажната фуга трябва да бъде обработена с уплътнител: паропропусклив – от вътрешната страна на сградата, и паропропусклив – отвън.

Монтиране на дограма