Медицински коноп

Докато правим от здравите конопени влакна въжета и сапун, чували, водни маркучи и тъкани, в света употребата на медицински коноп или т.н. медицинска марихуана се разпространява и набира скорост. Медицински коноп се предписва при различни заболявания и разстройства, от ревматизъм и рак до глаукома и безсъние. Нека да разгледаме какво е медицинският канабис и какви ползи може да донесе според насоките, съставени от Националния съвет за грижа за стареене, ресурсен център за възрастни граждани и техните семейства, за да помогне за планирането на здравословен стареене.

Много култури използват канабиса за медицински цели от хиляди години.

Но в началото на 20 век върху него започват да се въвеждат забрани, канабисът е включен в списъка на забранените наркотици заедно с хероин и кокаин. Към 90-те години обаче САЩ започват да признават медицинските ползи от марихуаната. Броят на регионите, легализиращи определени форми на медицинска марихуана, нараства всяка година.

Проучванията показват, че канабисът е ефективен при подобряването на поведението и способностите за комуникация чрез подпомагане способността на мозъка да изпраща ясни сигнали при аутизъм.

По отношение на множествената склероза, лекарите имат възможност само да забавят прогресията й, понастоящем няма лечение за болестта. По тази причина много хора търсят алтернативни методи, за да забавят прогресията или да облекчат симптомите. Медицинската марихуана е подобна алтернатива, която показва обещаващи резултати. Научно доказано е, че канабиноидните рецептори облекчават много от симптомите. Правят се изследвания и проучвания при въздействието на медицинския коноп при рак, спин, глаукома, депресия, артрит, хронична болка.

Проучване от 2013 г. установи, че осем от десет лекари одобряват медицинската марихуана и повече от 90 процента от пациентите, които са приемали медицинска марихуана (около 7500 прегледани), казват, че това им е помогнало в лечението им. Най-голямата възрастова група в изследването са възрастни хора (повече от 2300 респонденти). И накрая, Световната здравна организация призна положителните ефекти от употребата на канабис.

Медицински коноп