Лечение на прекомерната сънливост

Лечение на прекомерната сънливост. За какво се използва модафинил?

Лечение на прекомерната сънливост. Модафинил се използва за лечение на прекомерна сънливост, причинена от нарколепсия (състояние, което причинява прекомерна сънливост през деня) или разстройство на съня при работа на сън (сънливост по време на планираните будни часове и затруднено заспиване или заспиване по време на планираните часове на сън при хора, които работят през нощта или на ротационен режим ).

Защо модафинил може да бъде  вреден за вас?

Модафинил е наречен „първото безопасно интелигентно лекарство в света“ от изследователи от университетите в Харвард и Оксфорд, които предполагат, че ефектите му са „нискорискови“, когато се приемат в краткосрочен план. Но страничните ефекти могат да включват безсъние, главоболие и потенциално опасни кожни обриви. Няма достатъчно данни дали при дългосрочен прием се наблюдават нежелани реакции.

Кой не трябва да приема

Ако страдате от високо кръвно налягане, прекарали сте сърдечен удар, усетите внезапно влошаване на сърдечна болка в гърдите.

Кой се нуждае от модафинил?

За нарколепсия или синдром на обструктивна сънна апнея / хипопнея: Възрастни и тийнейджъри на 17 и повече години – 200 милиграма (mg) веднъж дневно, сутрин. Вашият лекар може да увеличи дозата ви, ако е необходимо. Тийнейджъри и деца под 17-годишна възраст – Употребата и дозата трябва да бъдат определени от Вашия лекар.

Можете ли да пиете алкохол на модафинил?

Не пийте алкохол, докато приемате Модафинил, тъй като те могат да засилят взаимните странични ефекти като повишена дехидратация.

Използва ли се модафинил за депресия?

Анализът разкри, че модафинил подобрява тежестта на депресията, както и нивата на ремисия. Модафинил също показва благоприятни ефекти върху умората и сънливостта, с допълнителната полза от сравнимите странични ефекти с плацебо.

Модафинил вреден ли е за сърцето ви?

Модафинил значително нарушава автономната сърдечно-съдова регулация чрез повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Автономните промени от този мащаб насърчават вниманието при употребата на модафинил при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Лечение на прекомерната сънливост