Концепцията за емоционална интелигентност

Книгата „Емоционалната интелигентност на Даниел Големан, журналист на The New York Times

Книгата бързо попаднала в списъка на бестселърите и Големан все още се счита за автор на концепцията за емоционалния коефициент, въпреки че само популяризира теорията. Историята е драматична, но обратно към самия термин. Изследователите са натрупали доста оплаквания срещу него. Първо, не съществува ясна дефиниция на емоционалната интелигентност и без това понятието не може да бъде наречено научно. Второ, EQ силно се пресича с теорията на психотипите. Трето, няма общоприет начин за измерване на емоционалната интелигентност, което също поражда съмнения относно нейната обективност. Това не означава, че не можете да наблюдавате своите собствени и чужди емоции, просто трябва да бъдете критични към теорията на EQ и да не харчите пари за курсове, които обещават да я изпомпвате след седмица.

„Концепцията за емоционална интелигентност се основава на това как правилно да се разпореждат със своите собствени и чужди чувства. Отдавна сме научени да потискаме емоциите, особено негативните, но EQ ни насърчава да ги използваме за постигане на цели. Да предположим, че гневът може да бъде игнориран и да се опитате да бъдете спокойни, но можете, напротив, да го засилите. В някои ситуации това е полезно. Например, когато сте много притеснени, преди да се срещнете с лидера и не можете да свържете две думи. Добавете малко раздразнение към себе си и това ще се превърне в стремеж, който ще повиши самочувствието “, казва Алена Альошина, треньор за развитие на EQ.

Концепцията за емоционална интелигентност. Защо имате нужда от емоционална интелигентност

Според Brighton School of Business and Management, EQ в работата е два пъти по-важен от твърдите умения и 44% от анкетираните служители смятат този показател за отличителен белег на ефективните лидери.

С високо ниво на EQ можете:

  • се справят с натиска и стреса от работа;
  • ефективно управлявайте себе си и другите по време на преговорите;
  • потърсете от колегите какво ви трябва;
  • печелят уважението на другите;
  • мотивирайте екипа;
  • разрешаване на конфликти.
Концепцията за емоционална интелигентност