Още за Разлог

Климатът в Разлог е изненадващо мек. Планините защитават региона от северни ветрове, а средиземноморският въздух носи прохлада. В региона има два национални парка – Пирин и Рила. Местните термални извори с температура на водата до 60 ° C и чисти планински езера привличат туристи и веднъж византийските благородници дойдоха да почиват тук. Климатът в Разлог е благоприятен за жителите и туристите.

В града има около 41 сгради и къщи в характерния стил на Българското национално Възраждане. Гостите на града могат да посетят работилниците и къщите на занаятчиите – тъкачи, плетачи и творци на изкуство, носители на традицията на този регион. На 10 км от центъра на града на река Язо има пълна стена, която се използва и до днес.

Красивото градче…

Живописното градче изглежда като голяма красива играчка. Улиците му с 40 архитектурни паметника от онази епоха са наситени с духа на българското Възраждане. Материално доказателство за неговата дълга и сложна история е внимателно запазено: от руините на древната християнска базилика и останките на основите на храмовете до средновековни структури и модерни сгради.

Автентична атмосфера на местния живот и традиции цари в разложките села. Освен това пътешествениците няма как да не се интересуват от археологически обекти, като руините на раннохристиянските храмове или наскоро възстановените турски бани. Една от най-забележителните забележителности е църквата на светиите Теодор Тирон и Теодор Стрателати в село Добърско, която е национален паметник.

Долината има значителен брой термални и кални извори. Много от тях са известни още от времето на римляните. Уникалните по химичен състав минерални води помагат при редица заболявания. През последните години гъсто залесените планински склонове активно се развиват като ски курорти. В близост до природните резервати Пирин и Рила се отвори най-големият спортен и фитнес комплекс в страната с голф игрище. Неизменният интерес на туристите са традициите за провеждане на национални празници, които са се запазили тук. Най-зрелищните и цветни са свещените празнични дни с участието на кукери.

Близо до града се намира спа хотел Реденка, подходящ за туристите в тази част на България. Можете да научите повече на сайта – Хотел Реденка.

Още за Разлог