Как работи процесът на химическо чистене

Как работи процесът на химическо чистене.

Процесът на химическо чистене

Стъпка 1: Етикетиране на дрехите

Когато за първи път оставите дрехите си в химическото чистене, те се маркират с уникален номер за идентифициране на всеки артикул. Това помага на заетите химическо чистене да следят облеклото на клиентите си и избягва главоболието от даване на грешни артикули на клиента, когато процесът приключи.

Стъпка 2: Проверка и предварителна обработка на петна

Всички облекла се проверяват визуално, като евентуалните петна се маркират и при необходимост се третират предварително. Предварителната обработка се извършва със специални химикали, направени за специфични видове петна и тъкани. В този момент всички декорации или копчета също се покриват с мека кърпа, за да се предпазят от повреда по време на процеса на химическо чистене. Някои химическо чистене може дори да изберат да премахнат декорациите и копчетата като допълнителна предпазна мярка.

Стъпка 3: В машината за химическо чистене

Замърсеното облекло се поставя в машина за химическо чистене. Избраният органичен разтворител (или вода, ако вашето химическо чистене използва метода на мокро почистване) се изпомпва в машината, докато дрехите се разбъркват с леко темпо. Тези машини са много по-големи от пералните, които имаме у дома, но работят със същата основна функция за центрофугиране. Машините за химическо чистене могат да бъдат настроени да въртят много по-бавно и да имат по-добър контрол на температурата.

Стъпка 4: Втора проверка

Когато цикълът на химическо чистене приключи, дрехите се проверяват отново, за да се уверите, че всички петна са отстранени от дрехата. Освен това всички копчета, декорации и шевове се проверяват, за да се уверите, че все още са непокътнати. Ако някакви украшения и копчета са били отстранени по време на първоначалната стъпка на проверка, сега те се прикрепват отново.

Стъпка 5: Финалните щрихи

В зависимост от вида на тъканта, химическото чистене ще пресова, изглади или изпари всяка дреха, за да се отърве от гънките. Много химическо чистене използват финишър за формуляри за тази стъпка. Машините за финиширане на формуляри са машини, които гладят дреха с помощта на въздух или пара в положението, в което е облечена. Позволява по-гладък, по-чист завършек на сухо почистените дрехи. Всички дрехи се подлагат на последна проверка, преди да бъдат покрити с пластмаса и върнати на собственика.

Как работи процесът на химическо чистене