Кайт сърф – Какво е това?

Повече за Кайт сърф

Предимства на спортуването на открито –

 • Слънце и витамин Д за тялото
 • Без атмосферни замърсявания
 • Умствено разтоварване
 • Разнообразие

Кайт сърф е вид екстремен спорт, който съчетава в себе си елементи на парапланеризъм, сърфинг и акробатика.

Кайтсърфърите се движат по повърхността на водата на малък сърф, като използват силата на вятъра със специално хвърчило за целта.

Има различни стилове при кайт сърфинг, като свободен стил, фрий райд, скоростен, скокове, яздене на вълна и други:

 1. Фрий райд – това е най-популярният стил за Кайт сърф. Той е предназнаен по-скоро за забавление и за разучаване на нови техники.  За него използват скосени бордове от двете страни и по-гъвкави хвърчила.
 2. Фрий стайл – използват се специализирани пособия, за да се получат големи скокове и се правят различни трикове във въздуха. Дъските са скосени в двата края, по-къси са, а хвърчилата имат голяма теглителна сила и е могат да задържат кайтсърфъра за по-дълго време във въздуха.
 3. Яздене на вълна – това е най-близкият стил до сърфинга, като за целта нужни по-големи вълни. Сърфът тук вече не е скосен, а представлява умалено копие на обикновения сърф. Следва се посоката на хвърчилото, като сърфистът не се опитва да го управлява, за да намали теглителната му сила.
 4. Уейк стайл – тук се използват бордове с автомати за краката, защото се правят разлитрикове с използване на рампи, което води до много красиви скокове и изпълнения като цяло.
 5. Уейкскейт – използват се бордове подобни на дъските за скейтборд. Има състезателен характер, като се изисква скорост и тактика за преминаването на релсите чрез плъзгане върху тях.
 6. Биг джъмп или голям скок – тук се използват хвърчила, които са способни да задържат кайтсърфърите във въздуха за дълго време.
 7. Скоростен стил – скоростта на състезателите се измерва с помощта на GPS технологията, като целта е да се развие възможно най-висока скорост в рамките на половин километър.

Други спортове на открито

Кайт сърф – Какво е това?