Интересни факти за художествена галерия на България в София – забележителност на града

Интересни факти за художествена галерия на България в София – забележителност на града

Изложбената зала се появява през 1948 г. Към днешна дата колекцията му включва няколко хиляди предмета. Експозицията на тази забележителност на града се състои от три части: християнско изкуство от XVIII-XIX век, национално българско изкуство и изкуство от Средновековието. Музеят има няколко филиала. Един от тях се намира на територията на храм-паметника на Александър Невски. Основният филиал се намира в бившия царски дворец.

Чуждестранна художествена галерия

Галерията отваря врати през 1985 г. в сградата на бивша печатница, която е издигната в края на 19 век по проект на виенския майстор Ф. Шванберг. Обширната колекция на музея заема 19 изложбени зали и има повече от 10 хиляди експоната. В галерията има картини на Пикасо, Реноар, Рембранд, Гоя и Дали, които са украсявали стените на Националната художествена галерия, а след това са били дарени.

Национален дворец на културата в София

Обектът на града е построена през 1981 г. по инициатива на Людмила Живкова, дъщеря на главния секретар на БКП. Комплексът се състои от 8 етажа и няколко десетки зали. Предназначен е за изложби, конгреси, концерти и други културни събития. Интериорът на сградата е щедро украсен с мозайки, както и с картини и скулптури. Около двореца има живописен парк с фонтани и канали.

Народен Театър Иван Вазов

Главният театър в България е построен през 1906 г. Сградата е силно пострадала през Втората световна война, но след реставрацията през 1945 г. отново започва да радва жителите на столицата с празничния си вид. Красива и богата е сградата, а пред нея – езеро с фонтан, в което театърът се отразява. Репертоарът на сцената на народния театър се състои от произведения на известни световни автори. В програмата има много пиеси на български композитори. Театърът носи името на изключителния поет и писател, истинския „патриарх“ на националната литература Иван Вазов.

Български национален театър за опера и балет Първата оперна трупа се появява в София през 1980 г., но поради липса на финансиране не просъществува дълго. Възраждането на сцената става през 1908 г. след няколко успешни премиери. През 1922 г. театърът получава статут на национален театър. Първото балетно представление се състоя на неговата сцена през 1928 г. Репертоарът на театъра се състои от класически произведения на европейски, руски и други известни композитори.

Интересни факти за художествена галерия на България в София – забележителност на града