Видове моторни масла

Препоръчва се да се налива само масло, което е препоръчано от производителя – това е най-важното нещо, което трябва да запомните. Списък с подходящи опции е в ръководството за автомобила. Препоръките на производителите са основни и рекламите от нефтопреработвателните предприятия трябва да се вземат по избор.

От какво се състои смазващата течност? Тя е съставена от масло, в което се прибавени добавки с различни свойства. Те предпазват частите на двигателя от удари и корозия, забавят износването, намаляват термичния стрес, измиват и могат много повече. Това, което ние наричаме „минерална вода“ или „синтетика“, е именно това „базово“ масло.

• Минералното масло е продукт на дестилацията на маслото.

То е това, което остава от производството на бензин и дизел. Има много нестабилен състав, което много зависи от качеството на маслото на определената партида. Специалните амортизиращи примеси „изравняват“ свойствата на такова масло, в същото време, всеки път, преминавайки през зоната на високите температури, те стават все по-малко ефективни. Маслото започва да променя свойствата си и след 6-7 хиляди километра се превръща в текстура, опасна за мотора.

Основният недостатък на минералното масло е неговото нестабилно поведение, което силно зависи от условията на работа. За да се запази „всесезонността“му, към него се добавят много добавки, които се разлагат и окисляват. Такова масло може много да изгуби от качествата си, престава да обслужва двигателя и по-скоро му вреди, отколкото помага. Още информация за минералното масло ще откриете в сайта на Autotron или на адрес: София, ул. „Слатинска“ №44, тел.: 0878 02 22 33.

     • Синтетичното масло съдържа специално подбрани въглеводороди, то е създадено в лабораторията за дълга и ефективна работа. Нарича се „синтетично“, тоест изкуствено извлечено, със състав от химически елементи, които не се намират заедно в естествената среда. Това масло е по-скъпо от минералното масло, поради сложността на производството.

     • Полусинтетичното масло е смес от минерална основа с изкуствено приготвена такава, ненадвишаваща 20-30% от общия обем. „Синтетиката“ добавя към този състав полезни качества и в същото време не увеличава значително цената му.

Видове моторни масла