Видове калорифери

Изборът на тези устройства се основава на няколко параметъра, включително мощност, размер на помещението, производителност и климатични условия на района. Като се имат предвид всички характеристики, се препоръчва да се закупи един от съществуващите типове измежду видове калорифери:

  • електрически нагреватели за вентилация на чист въздух;
  • устройства за вода.

Проектирането на електрически уреди за тази цел се основава на преобразуването на електрическата енергия в топлина. Това се постига чрез нагряване на телена спирала или метална нишка, в резултат на което топлината се предава на въздушния поток, преминаващ през такава инсталация. Предимството на такива устройства е тяхната наличност и лекота на инсталиране. Явен недостатък обаче е високото ниво на консумация на енергия. Дори като се вземе предвид фактът, че поради тази причина електрическите нагреватели за вентилация на чист въздух най-често се използват в малки помещения, консумацията на енергия ще бъде забележима.

Поради тази характеристика се препоръчва използването на такъв нагревател, заедно с рекуператор. Това ще намали с една четвърт консумацията на електроенергия, поради дизайнерските характеристики на такова оборудване. Рекуператорът преминава през два въздушни потока: подаване и изпускане, докато те не се смесят, което позволява на подавания въздух да остане чист и свеж. Но с оглед на специалното устройство се осъществява топлообмен между тях, което позволява допълнително загряване на подавания въздух без консумация на електричество.

Работа на рекуператора

Независимата работа на рекуператора е неефективна в студения сезон. Въпреки това, когато такъв агрегат и нагревател за въздух се използват едновременно за вентилация, тогава такава система е близка до най-ефективната. Като правило, този тип нагревател предвижда присъствието в дизайна на единица, която осигурява защита срещу прегряване.

Като се има предвид, че въздушните нагреватели често работят почти без прекъсване в студения сезон, рискът от прекомерно нагряване е много голям. Ето защо при избора на типа устройство се препоръчва да се обърне внимание на наличието на защитни функции.

Водонагревател за вентилация от финансова страна е по-приемлив вариант. В допълнение, ефективността му е достатъчна, когато се използва в големи помещения. Това е осигурено от конструктивните характеристики, тъй като нагряването на въздуха става в равнина, перпендикулярна на подаващия въздушен поток. Този тип работа на нагревателя е доста ефективен. Но захранващата вентилация с бойлер има своите недостатъци – при ниски температури съществува риск от замръзване, тъй като работата на устройството се основава на потока вода. Следователно в такива дизайни е осигурена система за защита.

Видове калорифери