Болезнено ли е поставянето на фасети на зъбите?

Болезнено ли е поставянето на фасети на зъбите? Фасетите са микропротези-онлеи, по време на монтажа на които не се извършва отстраняване на нервите, не се увреждат меките тъкани.

Преди поставянето им от зъба се отстранява слой с дебелина не повече от 1,2 мм, а самата процедура се предхожда от анестезия, което гарантира пълната липса на дискомфорт. Времето, необходимо за подготовка на зъба е около половин час.

Болезнено ли е поставянето на фасети на зъбите?

Подплънките не създават дискомфорт дори по време на носене. След няколко дни пациентът възприема фасетите като част от зъбите. Промените ще бъдат само естетически и към по-добро.

Поставянето на фасети в наше време е един от най-търсените методи в естетичната стоматология, затова той е толкова предпочитан от много пациенти.

Какво представляват фасетите

Фасетите са микропротези, които се използват широко в естетичната стоматология.

С тяхна помощ Вие можете да да постигнете перфектен външен вид на предната група зъби.

Те се използват в случаите, когато не е възможно да се коригират съществуващите дефекти с други методи или ако резултатът е необходим за кратко време. Всъщност, за разлика от короните, те не покриват изцяло зъбите, а само тяхната предна част и режещия ръб. Най-често фасетите се поставят на 8 долни и 10 горни зъба.

Необходимо ли е да се поставят фасети, какви са техните плюсове и минуси – на това са посветени нашите следващи статии.

За какво са фасетите?

Кога се поставят фасети на зъбите? Фасетите се препоръчват за:

-при потъмняване на емайла, което не се променя след избелващата процедура;

-при наличието на пукнатини и чипове;

-при некариозно увреждане на емайла (флуороза, оцветяване с тетрациклин);

-при нарушения на формата (неравномерни зъби) и местоположението на зъбите също.

Възстановяванията с фасети могат да бъдат директни или индиректни.

Първите се извършват директно в устата на пациента, а индиректните – в лабораторията. Индиректните възстановявания Ви позволяват да постигнете по-високи естетични резултати, зъбите след такива възстановявания изглеждат по-естествени, а за тяхното изпълнение се използват фасети от цирконий, керамика или композитни материали.

Болезнено ли е поставянето на фасети на зъбите?