Асаи: Открийте ползите и тайните на тези уникални плодове

Асаи: Какви са плодовете, къде растат и какви са?

Екзотичните плодове асаи растат и узряват на палмово дърво, което има две имена – зеленчук акай или еутерпа. Самото дърво достига около 30 метра височина, а зърната по него са подредени на цели гроздове върху дълги, увиснали надолу клони.

Самият клон завършва с огромна розетка от листа. Една такава палма дава от 20 до 26 кг плодове.

Асаи или Акай Бери е подобен по размер на гроздето. Само, че не този, който употребяваме за храна, а техническата му разновидност. Красиво оплита дървета и служи за жив плет в селски къщи, паркове и градини.

Тъмно лилавата му кожа съдържа мека светла плът и семка в центъра на сферичното зрънце.

Що се отнася до вкуса на асаи, той се оценява двусмислено. За някои има орехов вкус, за други наподобява вкуса на малини или шоколад.

Акай палмата има ограничен ареал на отглеждане. Дървото може да се намери в тропиците на Централна и Южна Америка, особено в Бразилия и в басейна на Амазонка.

Прясно набраните плодове асаи запазват полезните си свойства през целия ден. Затова фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, за да запазят продукта, не само замразяват плодовете, но и сублимират, сушат и правят полезни добавки от него.

Днес можете да закупите акай на капсули, таблетки, прах или сушени плодове.

Благодарение на съвременните технологии за обработка е възможно да се запазят полезните свойства на акай и да се създадат наистина полезни и висококачествени препарати.

Здравословни и полезни свойства на плодовете от акай

Плодовете на бразилската палма асаи се наричат ​​​​суперхрана и всичко това е, защото химическият им състав не отстъпва на нито един вид от известните ни плодове и зеленчуци.

Плодовете съдържат огромно количество растителен протеин, сравнимо с извара или пилешко яйце. Плодовете също съдържат омега-3 мастни киселини, цял списък от витамини, минерали и микроелементи.

Както всеки друг плод, плодовете асаи са богати на фибри, които имат благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт и общото благосъстояние на човека.

Асаи: Открийте ползите и тайните на тези уникални плодове