SARM: Истината зад модерните мускули

Какво е SARM?

SARM са съединения, които имитират ефектите на тестостерона и анаболните стероиди. Те са разработени в началото на 2000-те години в опит да се намери алтернатива на анаболните стероиди в медицински приложения, като лечение на костна загуба и мускулна загуба, причинени от остеопороза, рак, сърдечна недостатъчност и други заболявания.

Безопасни ли са за вас САРМС?

Проучване, публикувано през май 2023 г., преразгледа съществуващите научни доказателства, за да отговори на въпроса: Безопасни ли са те за подобряване на представянето, особено при спортисти и военен персонал?

Изследователите са разгледали проучвания, направени върху тези лекарства през последното десетилетие, както и доклади за случаи на хора, употребяващи тези лекарства извън изследванията. Резултатите бяха отрезвяващи.

Вредни ли са САРМС за вас?

Тези лекарства все още се тестват в клинични условия. Въпреки това, има малко или никакви изследвания, включващи употребата им при млади хора, за бодибилдинг или подобряване на спортните постижения.

Съществуващите доказателства сочат, че SARM могат да бъдат опасни.

За какво се използват SARM?

На този етап няма одобрена употреба на тези лекарства. Много хора ги купуват от нерегламентирани производители и ги използват за подобряване на спортните постижения, за увеличаване на мускулната маса или просто за промяна на външния вид на телата си. Според медицински експерти това е рисковано.

Работят ли САРМС?

Проучванията показват, че САРМС могат да бъдат ефективни при лечение на синдроми на загуба. Има малко или никакви надеждни доказателства за тяхната ефективност при немедицински употреби.

SARMs увреждат ли органите?

Някои проучвания показват, че САРМ могат да причинят чернодробна недостатъчност и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Тежки ли са SARM за сърцето ви?

Да, доказано е, че SARM допринасят за нежелани сърдечно-съдови събития. Проучванията показват, че прекомерната употреба на веществата може да увеличи риска от високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечни заболявания.

SARM понижават ли тестостерона?

Има много различни видове САРМС и те работят по различни начини. Но е възможно някои да понижат нивата на тестостерон, дори когато увеличават ефектите на тестостерона чрез стимулиране на андрогенния рецептор в някои тъкани, обяснява Хендриксън.

Законни ли са САРМ?

В САЩ САРМС могат да се продават само за изследователски цели и продажбата им за други цели е незаконна. Световната антидопингова агенция ги забрани. SARM обаче лесно се получават онлайн.

Според проучвания влиятелните лица в социалните медии увеличават своята привлекателност. Важното е да знаете, че тези лекарства не са одобрени от FDA и не са регулирани. Това означава, че производителите на САРМС не следват указанията на FDA.

Всъщност едно проучване установи, че много лекарства, продавани в интернет и продавани като SARM, съдържат други вещества, включително други лекарства. Само 52 процента от тестваните проби всъщност съдържат SARM.

SARM: Истината зад модерните мускули