NAD+ по отношение на тялото ни.

NAD+ е важен за поддържането на митохондриите на видовете и за регулирането на гените по отношение на стареенето. Нивото в тялото ни обаче намалява драстично с възрастта. Когато навършите 50 години, имате около половината от нивото, което сте имали, когато сте били на 20 години“, казва Дейвид Синклер от Харвардския университет в интервю.

Проучванията показват намаляването на молекулата, свързана със свързаните с възрастта заболявания, включително ускорено стареене, метаболитни нарушения, сърдечни заболявания и невродегенерация. Ниските нива на NAD+ се свързват със заболявания, свързани с възрастта, поради по-малко функционален метаболизъм. Но попълването на нивата на NAD+ показва ефект против стареене при животински модели, показвайки обещаващи резултати при обръщане на заболявания, свързани с възрастта, увеличаване на продължителността на живота и продължителността на здравето.

Стареене

Известни като „пазители на геномите“, сиртуините са гени, които защитават организмите, от растения до бозайници, срещу влошаване и болести. Когато гените усещат, че тялото е подложено на физически стрес, като например упражнения или глад, те изпращат войски, за да защитят тялото. Сиртуините поддържат целостта на генома, насърчават възстановяването на ДНК и са показали свойства, свързани със стареенето при моделни животни, като увеличаване на продължителността на живота.

NAD+ е горивото, което кара гените да работят. Резултати от проучвания показват, че повишаването на нивото му в тялото активира сиртуините и увеличава продължителността на живота при дрожди, червеи и мишки. Въпреки че попълването на NAD показва обещаващи резултати при животински модели, учените все още проучват как тези резултати могат да се пренесат при хората.

Мускулна функция и NAD+

Като електростанция на тялото, функцията на митохондриите е от решаващо значение за представянето ни при упражнения. NAD+ е един от ключовете за поддържане на здрави митохондрии и постоянен добив на енергия.

Увеличаването на нивата на NAD+ в мускулите може да подобри техните митохондрии и фитнес при мишки. Възрастните животни, които имат по-високо ниво превъзхождат връстниците си.

Метаболитни нарушения

Обявено като епидемия от Световната здравна организация (СЗО), затлъстяването е едно от най-често срещаните заболявания в съвременното общество. Затлъстяването може да доведе до други метаболитни нарушения като диабет, който уби 1,6 милиона души по света през 2016 г.

Стареенето и диетата с високо съдържание на мазнини намаляват нивото на NAD+ в тялото. Проучванията показват, че приемането на NAD бустери може да облекчи свързаното с диетата и възрастта наддаване на тегло при мишки и да подобри техния капацитет за упражнения, дори при възрастни мишки. Други проучвания дори обръщат ефекта на диабета при женски мишки, показвайки нови стратегии за борба с метаболитни нарушения.

NAD+ по отношение на тялото ни.