Почистване на дизелови филтри за твърди частици

Дизелов филтър за твърди частици – в английската версия на филтъра за твърди частици (DPF).

Повечето модерни дизелови автомобили (EURO4, EURO5, EURO6) имат инсталирани DPF филтри за твърди частици и катализатори за почистване на отработените газове. Основната цел на катализатора е пречистването по време на сложния химичен процес на отработени газове от вредни химични съединения. Целта на дизеловия филтър за твърди частици (DPF) е да улавя непълно изгорели частици сажди и други твърди частици (като пепел), съдържащи се в отработените газове. В дизеловите двигатели катализаторите и филтрите за дискови частици също се използват в комбинация.

Количеството сажди, пепел и други горивни продукти, натрупани във филтъра за дискови частици, се проверява с помощта на различни сензори на електронния блок за управление на ECU на автомобила (просто мозъци). Когато филтърът за твърди частици се напълни с частици сажди до определена граница, температурата на отработените газове се увеличава до 600 ° C, по време на което саждите, натрупани във филтъра, се изгарят напълно – този процес се нарича регенерация. А пепелта остава във филтъра, който по време на продължителна работа запушва тънките канали на филтъра за твърди частици DPF.

Съществуват различни технологии за почистване на запушени филтри.

Преди почистването на DPF филтри чрез изпичане е било широко разпространено, по време на което DPF филтърът се нагрява до 1500 ° C. Тази температура се уврежда керамичната структура на филтъра и това не дава 100% от резултата.

Също така за почистване на филтъра за твърди частици се използват различни химикали, с които се напълва филтърът DPF, монтиран на превозното средство, и машината стартира на празен ход. Въпреки че това дава временен ефект, в действителност цялата пепел и сажди остават във филтъра и изчакват кратко време за ново запушване на филтъра за твърди частици.

За почистване на филтрите DPF използваме технологията FFSolution, по време на която пепелта и другите твърди частици, натрупани в нея, се измиват напълно от филтъра чрез хидравлични пещи. След това филтърът се изсушава с равномерен и горещ въздушен поток (до 70 ° С). Тази технология не уврежда керамичната структура на филтъра и е екологична. След такова почистване филтърът е почти 100% като нов. Изхождайки от дългогодишния си опит. Можем да кажем, че честото запушване на филтъра за твърди частици има някои други проблеми с двигателя, които причиняват запушване на DPF. Тези проблеми трябва да бъдат отстранени по време на почистване на филтъра, в противен случай филтърът веднага ще се запуши. В допълнение, препоръчваме на автомобилите, които постоянно се движат в градски условия, от време на време да правите дълги пътувания, така че DPF филтрите да се почистват и да се регенерират.

Почистване на дизелови филтри за твърди частици