Цимент и бетон

Ето няколко въпроси и отговори за бетон и цимент

  • Каква е разликата между цимент и бетон?

Въпреки че термините цимент и бетон често се използват взаимозаменяемо, циментът всъщност е съставка на бетона. Бетонът е смес от инертни материали и паста. Циментът представлява от 10 до 15 процента от бетонната смес по обем.

  • Коя е по-добра бетонна плоча или циментова плоча?

По-здрав ли е циментът от бетона? Циментът не е по-силен от бетона. Сам по себе си, всъщност, циментът е склонен към напукване. Въпреки това, когато се комбинира с инертни материали и вода и се оставя да се втвърди, циментът – сега бетонът – е изключително здрав.

  • Какво е циментова плоча?

Бетонната плоча е конструктивен елемент, обикновено с постоянна дебелина, който може да се използва като под или покрив. Плоча върху земята се поддържа върху подпочвата и обикновено е подсилена с арматурни пръти или заварена телена мрежа.

  • Кое е по-добре бетон или цимент?

Нека започнем с основите: бетонът е значително по-силен от цимента. Циментът е издръжлив материал сам по себе си, но просто не се сравнява с бетона. Ето защо циментът обикновено се използва за по-малки, по-декоративни проекти.

Що се отнася до разходите за монтаж и бетона, излятият бетон е технически най-достъпният на квадратен метър. Въпреки това, въпреки че първоначалната цена на паветата е по-висока, бетонните павета предлагат по-голяма стойност и издръжливост от излятия бетон и щампован бетон.

  • Коя е най-здравата основа за една къща?

Основите са предимно изградени от здрав материал, така че да могат да държат къщата на място дори по време на земетресения и циклони. Следователно те обикновено са изградени от бетон, който е най-здравият строителен материал.

Цимент и бетон