Химическо чистене етапи

Обмислете подробно всяка стъпка от процеса на химическо чистене.

Химическо чистене етапи

Първа операция. Проверка и приемане

Проверката на дрехите се извършва за определяне на технологията на почистване – химическо чистене етапи или мокро почистване (мокро почистване). В същото време химическото почистване трябва да следва инструкциите за етикетиране на продукти.

Извършва се същата проверка, за да се определи степента на износване на вещта, наличието на повреди, петна и т.н. След това в долната част на проверката се попълва разписка в три екземпляра – две за химическо чистене6 и едно за вас.

Втора операция. Предварителна обработка на петна

За отстраняване на петна от химическо чистене използвайте специализирани инструменти – средства за отстраняване на петна. Премахването на петна ще ги премахне. Нейната работа е да се опита да премахне петното от използването на химикали на базата на органични разтворители и вода. Можете дори да помогнете за премахване на петна. Как? Ако предадете нещо на химическо чистене веднага след образуването на петно ​​върху него. В този случай го отстранете сами, като нанесете бяла кърпа от двете страни, за да премахнете излишната течност или мазнина.

Третата операция. Химическо чистене

Машините за химическо чистене работят на различни разтворители. Те имат перфориран барабан от неръждаема стомана, където дрехите се почистват в разтворител, подаван в този контейнер. Машините за химическо чистене обикновено натоварват от 9 до 45 кг. Барабанът е затворен в метален калъф. Има също двигател, филтри, резервоари, контролен панел и други. След почистване се извършва сушене. Най-често срещаният разтворител за химическите препарати е перхлоретилен. Когато дрехите са в перфориран барабан, разтворителят постоянно изтича от помпата и филтриращата система под формата на спрей. Замърсеният разтворител непрекъснато се изпомпва през филтъра и се подава обратно към вече почистения барабан.

Като пример: машина за химическо чистене може да изпомпва перхлоретилен със скорост 5678 литра на час. Ако цикълът на почистване на дрехи продължава 8 минути, тогава 757 литра ще преминат през системата. Повече от достатъчно е да почистите старателно дрехите.

Следва сушене

Следващият цикъл премахва остатъчния разтворител от дрехите с циркулиращ топъл въздух в барабана. Разтворителят (перхлоретилен) се изпарява и след това се кондензира върху охлаждащите бобини. Ако има вода в системата, тогава по време на процеса на кондензация тя се натрупва над разтворителя и се отстранява лесно. Ако влагата не бъде отстранена от процеса, съществува висок риск от увреждане на продукта.

Последната операция е довършителна

Последната фаза на операцията за почистване на дрехи включва довършителни работи, пресоване, парене, гладене, както и всички необходими ремонтни дейности за възстановяване на дрехите.

По материали на Cleaning Station – химическо чистене в София

Химическо чистене етапи