Подбор на служители

Защо е нужно HR консултирането при подбор на служители

Нашият екип от експерти в UpSkill е компетентен и опитен в разработването на широка гама услуги, процеси и продукти, свързани с Човешките ресурси. За контакт с нас:

София, жк. Манастирски ливади, бул. България 111, сграда А, етаж 4. Телефон: +359 882 240 381.

Ние сме една от най-добрите компании за HR услуги на пазара, специализирана в IT, ITO, BPO, SSC, SDC Подбор на служители, Учене и Развитие и HR Консултиране.

Компетентни сме в изграждането на здрави връзки и продуктивни взаимоотношения между кандидати и работодатели.

Кариерното консултиране е необходимо, тъй като перспективите рядко се обсъждат със служителите, а разговорите за кариерата често се смесват с оценките на персонала. Но как е по-добре да го извършите? Ето Ви един пример: Те решиха сами да потърсят отговори от служителите и бяха изненадани от степента на техния интерес: 628 души дойдоха без напомняния и отговориха на всички въпроси!

В резултат на това компанията има следните платформи, предназначени да въведат култура и да улеснят кариерните диалози:

1. ProPeople: за над 60 ключови изпълнителни директори. Създаден за повишаване на информираността на мениджъра

2. Навигация от 6 стъпки за изграждане на диалог с лидера: действията, които трябва да се направят, и въпросите, на които трябва да се отговори, за да се говори с лидера. Водещата роля в процеса се възлага на служителя, на първо място служителят задава въпроси на себе си и едва след това идва на главата с въпроси.

3. ProSanofi: кариерните истории са очертани, във формат за разказване можете да научите за различни професии и области на работа.

4. Tête-à-tête: възможността да се срещнете с всеки човек, който работи във фирмата и да зададете въпроси от интерес. В пилотната програма 160 души проведоха подобни срещи.

5. Приложение за изображения: съдържа цялата информация за това какви са диалозите за кариера, защо са необходими, как да ги провеждате.

И компанията стартира годишни процеси за изпълнение и кариера, това улеснява прилагането на практики за диалог за кариера.

HR има водеща роля в процеса, мениджърите все още не са кариерни консултанти, те не използват допълнителни услуги на професионални кариерни консултанти във фирмата.

Подбор на служители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *