Отпушване на мивка със сода

Почистването и поддържането на чисти каналите с обикновена кухненска сода за хляб е изключително ценно и полезно. Профилактичното почистване един път месечно ще Ви спести бъдещи главоболия, това е сигурно.

А ето как да използвате содата при вече съществуващ проблем с запушването на мивката.

Първи метод

Първият метод, който можем да ви предложим за отпушване на мивка със сода е да изсипете една или малко по-малко от една чаша сода бикарбонат в мивката.

След това можете да изсипете от половин до една чаша оцет. За предпочитане е да покриете с чиния, тъй като е възможно при реакцията между содата и оцета да се отделят мехурчета и пари.

След около половин час махате чинията и изливате 2 литра вряла вода, за да отмиете разбития слой от отпадъци. След това трябва да оставите крана за топла вода да тече още няколко минути, за да отмиете напълно.

Втори метод

Друг полезен метод за отпушване на мивка със сода е като почистете отводнителния отвор от отпадъци. Първо ръчно, а след това с добавяне на вряла вода (ще отнеме около литър). Трябва да изчакате 20-30 минути.

След това тръбата трябва да се почисти с бутало. След това се сипва сода. Чаша сода се разрежда с вряла вода (1: 3), тази смес се излива в отвора за източване.

Методът е доста ефективен, но със силно блокиране изисква дублиране. Той обаче е добър, тъй като може също така да пречисти канализацията.

Трети метод

Освен сода, този вид почистване ще изисква и сол. Солта и содата се смесват в чаша в различни пропорции. Тази смес се изпраща в канализацията. Тръбата се пълни с вряла вода, за предпочитане е това да се прави през нощта.

Всичко е готово.

Тези компоненти се използват при почистване на мивката, този процес трябва да бъде описан отделно:

За да почистите старателно мивката, първо трябва да я измиете, да я избършете на сухо. Стените трябва да са идеално сухи.

Половин чаша сода се изсипва в отвора за оттичане, така че содата на повърхността да не се задържи, може да се помогне с памучен тампон – така той ще бъде вътре по-бързо.

Взима се оцет, в мивка се налива половин чаша.

След две минути горещата вода се оттича в същия отвор.

Кранът се отваря и има контрол над изпускането на вода – трябва да изчакате, докато тя остави напълно в канализацията, без застой.

Оцетът и содата могат перфектно да почистват тръбите, понякога някой компонент се заменя с лимон, но дори и без него ефектът би бил очевиден.

Източник: Kanalihit – фирма за отпушване на канали в София

Отпушване на мивка със сода