Лазерна епилация – какво е това? – Част 1

Премахването на нежеланите косми завинаги (а възможно ли е дори чисто физиологично?) е желанието на всяко момиче, без изключение. И както знаете, лазерното премахване на космите може да ни помогне в това. Да, тази процедура съществува на пазара повече от десетина години, но все пак поражда много митове и предположения около себе си.

Въпроси, които често се задават по повод на лазерната епилация:

  1. Как да разбера кой тип лазер е по-добър?

За извършване на лазерна епилация са разработени множество устройства, които са базирани на лазери с различна дължина на вълната и мощност. По правило клиентът изобщо не се интересува от техническите характеристики на самото устройство, каква дължина на вълната има и т.н. Трудно е клиентът да го разбере. Най-важното е, че има резултат, а не боли.

Днес можем да различим 3 основни типа устройства за нежелана лазерна епилация: александритни, диодни и неодимови лазери. Всички останали, например, квантове, елоси – това са техните модификации. Диоден лазер работи с дължина на вълната до 800 нанометра.

Активно се използва в съвременната козметология за епилация, въпреки че процедурата върху този вид лазер е доста болезнена. Работи добре с тъмна коса на светла кожа. Но този тип лазер не може да се използва за отстраняване на косми, ако имате тен, ще има изгаряния. Искам също да привлека вниманието на момичета с тъмна кожа: диоден лазер върху тъмна кожа може да остави изгаряне.

Друг много важен момент: диоден лазер е контактен лазер. Какво означава това?

Лазерното обезкосмяване с него се извършва с помощта на дюза, която влиза в контакт с кожата на клиента. Много салони пренебрегват правилата за пълна стерилизация на дюзата: някой прави това само с хлорхексидин, но не убива много бактерии, които провокират гъбички, млечница и херпес.

Също така, минусът на диодния лазер е, че скоростта на температурата е доста ниска: за някои пациенти това причинява истински дискомфорт.

Лазерна епилация – какво е това? – Част 1