Коучинг

Демонстрация на емоционалната интелигентност

Освен активно слушане, треньорът използва емоционалната си интелигентност, за да установи контакт с клиента.

В списъка с коучинг техники сме включили емоционалната интелигентност, защото поставянето на мястото на член на екипа и разбирането на личните бариери, които пречат на успеха, е ключът към разработването на стратегии, които спомагат за преодоляване на страховете. Това, разбира се, е една от най-важните цели на треньора.

Разговор на езика на клиента

Дори ако треньорът не работи в същата компания като клиента, много е важно да говорите на същия език и да използвате същите термини.

Слушането е само половината от формулата за комуникация. Как да слушате, какво да казвате, как да говорите и кога да говорите – всичко това влияе дали информацията достига целта и води ли до резултати. Лидери, които компетентно слушат текст и подтекст, които отговарят с приобщаващ език, темп и тон, подобряват производителността на слушателите си и повишават удовлетвореността от работата.

Коучинг техники

Добрият коучинг надхвърля възможността да задавате правилните въпроси. Способните треньори са не само добри слушатели, но и добри стратези, които използват своите умения и знания, за да помогнат на клиентите да реализират потенциала си.

Треньорите имат не само възможността да извлекат максимума от обучението на другите, но и използват редица инструменти и техники, за да помогнат на клиентите си да разберат себе си, да идентифицират цели и препятствия и да намерят начини да ги преодолеят.

Приоритизиране

Треньорите и експертите по производителността са разработили диаграми, графики и матрици, за да помогнат на клиентите да планират и дават приоритет. Но професионалистите, които използват този метод на коучинг, смятат, че приоритизирането не трябва да бъде толкова трудно. Те настояват, че вместо да се фокусират върху списъци и крайни срокове, клиентите трябва да се научат да оценяват това, което е най-важно за тях, а не за другите.

Подобно преосмисляне често отваря нови възможности за делегиране, промяна или преосмисляне на текущото разпределение на време и ресурси, увеличаване на маржа за личен растеж и постигане на цели. Тази техника насърчава клиентите да мислят какво правят и защо.

Коучинг