Как се използва сода каустик за отпушване на канали

Сода каустик за отпушване на канали

На много от нас се е случвало да използват сода каустик и не всеки знае, че официално името му звучи като натриев хидроксид. Това вещество има структура, състояща се от безцветни кристали.

Едно от свойствата на каустичната сода е хигроскопичността. При контакт с вода се отделя голямо количество топлина. Това вещество се предлага в търговската мрежа в три варианта: под формата на прах, гел и течност.

Содата каустик, както и оцетът, се използват широко като средство за борба със запушванията, които се появяват в канализационните тръби. В същото време обхватът на приложението му не се ограничава само до това. Може да се използва и за решаване на други задачи като обезмасляване на повърхности по време на ремонт;

Премахване на замърсяванията при миене на съдове

Но все пак това вещество демонстрира най-добрата си ефективност, когато се използва за премахване на замърсяването в канализацията.

Важно е да се знае, че содата каустик има не само положителни, но и отрицателни качества.

Сред основните предимства на натриевия хидроксид трябва да се нарече фактът, че той активно елиминира всяко замърсяване. В допълнение, съставът е ефективен в борбата с косата, отлаганията от органичен произход, които обикновено образуват най-честите запушвания в канализационните тръби.

Съставът на това вещество е натриев хипохлорит, както и други активни компоненти, което му осигурява толкова дълго въздействие, дори след приключване на операцията за почистване на канализационната тръба.

С каустична сода е възможно успешно да се бори грапавостта от чужд произход, която често се образува на повърхността на тръбите. Използването му намалява активността на растежа на утайката. Допълнителното предимство на сода каустик е, че тя също така демонстрира ефективност като профилактично средство, за което е възможно да се извършва обработка само веднъж или два пъти месечно.

Содата каустик, подобно на оцета, е не само с ниска цена, но и не създава проблеми при употреба, което го прави популярен във всеки дом.

Как се използва сода каустик за отпушване на канали