Как да отпушим канала

Как да отпушим канала на мивката или банята

Нека опитаме сами.

Всичко зависи какво е предизвикало запушването.

Кухненските мивки най-често се запушват от изсипана мазнина в канала. От препаратите най-често използваното вещество е содата каустик. Но при взаимодействие с мазнината по-скоро ще се получи сапун, вместо да отпушим канала. Нужен е препарат, съдържащ киселина. Внимателни бъдете с него, той може да нанесе щети.

Добър вариант е да използвате ензимни почистващи средства. Те са базирани на бактерии, които изяждат мръсотията, причинила запушването. Добре е да се използват профилактично тези средства, защото бактериите, размножавайки се, прочистват цялата канализация.

Ето няколко съвета за справяне със запушването

  • Почистване на цедката. Демонтирате я и почистете събралата се мръсотия там.
  • Използвайте бутало за отпушване на канали, което създава вакуум. То е много ефикасно. Оставяте десетина сантиметра вода в мивката, поставяте чашката в отвора на мястото на демонтираната цедка и натискате с дръжката надолу-нагоре. Образувалият се вакуум трябва да пробие задръстването.
  • С вакуума вероятно ще прочистите сифона. Предназначението му е да съхранява малко количество вода, която спира миризмите от канала. Затова има специфична форма, която е причина за чести запушвания.
  • Ако вакуумът не помогне, сифонът се демонтира, прочиства и отново се поставя. Това изисква определени технически умения.

Ако проблемът остава, извикайте професионална фирма за отпушване.

Има запушвания, които се отстраняват само машинно

Мощните машини с различни накрайници на спиралите, а самите спирали са по-гъвкави и здрави и проникват и разбиват всякакви образувания.

Погрижете се да правите профилактика и да не задръствате отново канала.

След отпушването е важно да не допускате повече грешките, довели до проблема. Не изхвърляйте в канала косми, не изсипвайте мазнини, нито малкото сапун в сапуниерката. Особено внимавайте с хигиенните материали. В никакъв случай не трябва да хвърляте ни най-малки парченца тоалетна хартия, кърпички и т.н. на пода  в банята– при отмиването те ще попаднат в канала.

Повече информация на: сайт за отпушване на канали – Evrokanal

Как да отпушим канала