Какво представлява куркуминът?

Какво представлява куркуминът? Куркуминът – жълт пигмент, намиращ се основно в куркумата (цъфтящо растение от семейство джинджифилови, най-известно като подправка, използвана в кърито) – е полифенол с противовъзпалителни свойства и способността да увеличава количеството антиоксиданти, които тялото произвежда.

Какво представлява куркуминът?

Куркуминът и куркуминоидите, открити в куркумата, могат да бъдат извлечени за производство на добавки, които имат много по-висока ефективност от куркумата. Куркуминът обаче се абсорбира слабо по време на храносмилането, така че са създадени безброй различни формулировки, за да се подобри неговата бионаличност.

Какви са основните предимства на куркумина?

Добавката с куркумин надеждно намалява маркерите на възпаление и повишава нивата на ендогенни антиоксиданти в тялото. Необходими са повече изследвания върху куркумина за много области на здравето, но наличните изследвания подкрепят малки до умерени подобрения на симптомите на депресия и тревожност и на болката и функцията при остеоартрит. Възможни са намаления на LDL холестерола, кръвната глюкоза и кръвното налягане, но изследванията върху тези резултати са ограничени и по-малко последователни.

Какви са основните недостатъци на куркумина?

Един от най-големите недостатъци на куркумина е, че той се абсорбира слабо, когато се приема през устата. По отношение на потенциалните неблагоприятни ефекти, дози до 8 грама куркуминоиди не са свързани със сериозни неблагоприятни ефекти при хората. Необходими са обаче дългосрочни проучвания, които са по-изчерпателни в своите оценки. Проучвания, използващи високи дози куркумин, съобщават за някои леки странични ефекти, включително гадене, диария, главоболие, кожен обрив и жълти изпражнения. Употребата на куркумин с екстракт от пиперин и черен пипер може да причини нежелани лекарствени реакции, тъй като пиперинът значително повишава чревната пропускливост. Не всички форми на куркумин са тествани за безопасност в същата степен.

Как действа куркуминът?

Потенциалните благоприятни ефекти на куркумина изглежда са резултат главно от неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези свойства се медиират от прякото или непряко взаимодействие на куркумин с (и модулиране на) различни молекулярни цели, включително транскрипционни фактори, ензими, протеини от клетъчния цикъл, рецептори, адхезионни молекули на клетъчната повърхност, растежни фактори и протеин кинази.

Информация за дозировката

Сам по себе си куркуминът се абсорбира слабо. Сред методите, разработени за справяне с проблема, двата най-често срещани (и най-често тествани) са сдвояването на куркумин с пиперин (екстракт от черен пипер) или комбинирането му с липиди. За да добавите куркумин към пиперин, вземете 500 mg от първия с 5-6,7 mg от последния три пъти на ден (т.е. 1500 mg куркумин и 15-20 mg пиперин на ден).

За да добавите BCM-95®, патентована комбинация от куркумин и етерични масла, приемайте 500 mg два пъти на ден (т.е. 1000 mg/ден).

Куркуминът обикновено се приема заедно с храна.

Какво представлява куркуминът?