Какво представляват стероидите?

Стероиди за мускулен растеж

Тази статия е за употребата на стероидите. Ще се опитаме да разберем кои са ползите и рисковете от употребата им.

Стероидите са вид химикали, които ускоряват протеиновия синтез в клетките на тялото и водят до повишен мускулен растеж. В бодибилдинга и спорта стероидите се използват като допинг агенти, които увеличават мускулната маса, ускоряват възстановяването и повишават издръжливостта.

По своето фармакологично действие стероидите са подобни на мъжкия полов хормон тестостерон, но най-често са по-мощни от него. С прости думи, анаболните стероиди подлагат тялото на процес, подобен на пубертета при тийнейджъри. В същото време стероидите засягат цялото тяло като цяло и могат да нарушат функционирането му.

Как работят стероидите?

Механизмът на действие на стероидите се разделя на:

  • анаболен (хипертрофия и тъканен растеж чрез увеличаване на способността на тялото да превръща протеина в мускулни клетки) и
  • андрогенен (увеличаване на вторичните мъжки полови белези, включително възможна плешивост и окосмяване по гърба).

Тъй като анаболните стероиди са мастноразтворими, те лесно проникват във всички органи на тялото, включително мозъка.

Ето защо те засягат не само мускулния растеж, но и самочувствието, нивото на критичност на действията, като същевременно повишават раздразнителността и повишават либидото.

Какво са вредите и опасностите от приема на стероиди?

Типичните негативни последици от употребата на стероиди са появата или влошаването на акне по лицето и тялото, повишено кръвно налягане, повишени нива на холестерол в кръвта, уголемени зърна и гърди при мъжете (гинекомастия), напукване и болки в ставите и оплешивяване.

Трябва да се отбележи, че вредата от употребата на стероиди често не се появява веднага, а след няколко месеца или дори години.

Научните изследвания показват, че приемането на стероиди натоварва допълнително сърцето, увеличава риска от инфаркт и може да доведе до рак.

Употреба на стероиди за мускулен растеж и съвети за начинаещи. Въпреки риска от странични ефекти, професионалните спортисти прибягват до употребата на стероиди, за да „раздвижат топката“ и да натрупат още 5-10 кг мускули.

Какво представляват стероидите?