Какво е химическо чистене

Химическото чистене е процес, при който водата не влиза в пряк контакт с прането по време на самото изпиране. Затова се нарича химическото чистене.

Началото му произлиза  от Париж, Франция, поради което често се нарича „френско химическо чистене“. В днешно време повечето химическо чистене се извършва в места за професионални химически почиствания.

Предимства на химическото чистене

Основната характеристика на химическото чистене е да се избегне повредата на тъканите на дрехите при пране с вода, без свиване, без деформация, добра защита и запазване на цвета, дрехите не избледняват лесно, както при пране в пералня, меки тъкани, лесни за гладене и цялостно почистване от масло или петна. върху дрехите.

Химическото чистене е подходящо за тези тъкани, които не са подходящи за пране и лесно избеляват. Предимството му е да предотвратява деформацията на тъканните влакна и да запазва оригиналния цвят на влакната, както и да удължава експлоатационния живот на облеклото.

Химическите дрехи също имат специален дезинфекционен, стерилизиращ ефект, не са лесни за насекоми и лесно се съхраняват.

Ползите от химическото чистене могат да бъдат обобщени със следните три точки.

Удобно професионално почистване, спестяващо време и усилия;

Силна способност за отстраняване на петна;

Защитава материалите на облеклото;

Недостатъци на химическото чистене

1. Не всички дрехи са подходящи за химическо чистене, изделия от каучук (включително еластични ленти), дрехи с метални или боядисани шарки, плюшени продукти с лепило, които са включени в производството, не са много подходящи за химическо чистене, особено кожени изделия, ако. B сухо След няколко пъти почистване може да се появят пукнатини или бръчки по кожата, дори да се обелят и т.н.

2. Някои от химическите препарати са токсични и вредни, ако химическото чистене е направено от тетрахлоретилен, дрехите за химическо чистене не могат да бъдат директно върху тялото, трябва да се изсушат във вентилацията за 4-5 дни, за да се носят. Въпреки това, въпреки че може да не успеете да премахнете остатъците от перилен препарат от дрехите си, носенето на такива дрехи за дълъг период от време може да бъде вредно за вашето здраве. Дръжте дрехите за химическо чистене на място, недостъпно за деца.

Какво е химическо чистене вижте тук

Какво е химическо чистене