За иконите в домовете ни

За иконите в домовете ни

За иконите в домовете ни, трябва да знаем че, в близост до иконите не трябва да се поставят светски изображения, фотографии или картини със светски теми – те ще отвлекат вниманието от молитвата, ще внесат в душата чужди мисли. По-добре е да поставите снимки на известни старейшини и канонизирани светци от 19 – 20 век отделно от иконостаса, тъй като снимката улавя отделен момент от земния живот на светеца, а иконата изобразява неговото прославено лице в Небесното царство.

Има погрешно схващане, че съпрузите не трябва да окачват икони в спалнята

И ако са, тогава е необходимо да се затворят и тогава през нощта е необходимо да ги затворите със завеса. Това е заблуда. Първо, никоя завеса не може да се скрие от Бог. Второ, брачните отношения в брака не са грях.

Можете да поръчайте икона за Вашия дом. Онлайн магазин: „BGikoni“. Обадете ни се, за да поръчате при нас Вашата икона: +359 886 811 379. Адрес: София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47

Какви икони да купите за дома? Може ли да бъде окачена икона в къщата?

– Желателно е вкъщи да има икони на Спасителя и Богородица. Освен това има много икони на Божиите светци. Добре е в домашния иконостас да има икони на светци, чиито имена се носят от членове на семейството и онези светци, чиято небесна помощ се търси най-често. По-добре е да купувате икони в православна църква или в специални църковни магазини, където те са осветени предварително.

Не трябва да се купуват икони за интериорна декорация. Иконата е светиня. Чрез молитвен апел към иконата се обръщаме към Самия Бог, Божията майка, Ангелите Господни и светиите.

Защо иконите са благословени?

В продължение на много векове не е имало специален ред за освещаване на икони. Иконата е създадена в Църквата и е призната за светец за нейното съответствие с иконографския канон, тоест набор от правила, според които се определя автентичността на свещен образ. От древни времена иконата е призната за свещено изображение, благодарение на надписа върху иконата на изобразеното име.

За иконите в домовете ни