Възможни ползи от витаминната терапия IV

Плюсове от интравенозна витаминна терапия IVВъзможни ползи от витаминната терапия IV

Не всеки обича да приема хапчета като източник на витамини или минерали. Един от методите, които хората използват, за да си набавят витамини, е интравенозна витаминна терапия.

В света на знаменитостите свързването с капкова система за инфузия на укрепващи здравето витамини е стандарт. Витаминните капки не са подкрепени със строги научни доказателства. Все пак много знаменитости са споделили снимки на лечение с IV витамини на своите страници в социалните медии.

Витаминните инфузии не са само за известните, каза Ерика Шварц, доктор по медицина, основател на базирания в Манхатън уелнес център Evolved Science, пред Health.

„Всеки, който иска да се чувства и изглежда по най-добрия начин, може да се възползва от интравенозна инфузия“, каза д-р Шварц. „Ползите са многобройни: подобрена умствена яснота, подсилване на имунитета, защита срещу вируси и грип, фина настройка на тялото и ума и дори по-чиста и гладка кожа (чрез подпомагане на производството на колаген).“

Други съобщени ползи от интравенозна витаминна терапия. включват изгаряне на мазнини, борба с часовото забавяне и премахване на махмурлука. Има обаче много малко научни доказателства в подкрепа на подобни твърдения.

Потенциални рискове от витаминната терапия IV

Едно притеснение е потенциалът за неблагоприятни ефекти. През 2018 г. Федералната търговска комисия (FTC) обвини iV Bars, верига клиники за интравенозни коктейли, в правенето на неверни и измамни твърдения, че нейните продукти, включително коктейлът Myers, могат да лекуват сериозни заболявания като рак, множествена склероза и застойна сърдечна недостатъчност .

Според доклад за случай, публикуван през 2002 г. в списанието Alternative Medicine Review, коктейлът Myers е кръстен на д-р Джон Майерс. Д-р Майерс разработи интравенозната капкова система през 60-те години на миналия век и беше първият, който даде на пациентите смес от витамини B и C, плюс калций и магнезий, за лечение на различни медицински състояния.

FTC издаде окончателна заповед през 2019 г., която забрани на базираната в Тексас компания и нейния собственик да правят подобни твърдения, освен ако не могат да бъдат подкрепени от „компетентни и надеждни научни доказателства“.

Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, основател на NutritionStarringYOU.com и автор на The Protein-Packed Breakfast Club, предупреди, че приемането на витамини чрез интравенозно вливане може да бъде опасно, ако лекарят не ги предостави за конкретно медицинско състояние. „В най-добрия случай вероятно е ненужно“, каза Харис-Пинкус. „Приемайки интравенозни витамини, вие заобикаляте нормалния храносмилателен процес на тялото си. Те са тези който има вградени предпазни мерки за усвояване. Това означава, че в крайна сметка може да получите твърде много от някои неща.“

Харис-Пинкус също така посочи, че има малък риск от инфекция, когато кожата е раздразнена. Риск, който се увеличава, когато неквалифицирано лице прилага капковото вливане. Също така и че лечението е скъпо и не се покрива от застраховка. Цените варират значително в зависимост от клиниката и местоположението и могат да струват стотици долари. Ефектите от интравенозната витаминна терапия може да се очаква да продължат до две седмици.Възможни ползи от витаминната терапия IV