Виненият туризъм в България

Българските вина вече са добре познати по целия свят.
Те са с високо качество и се изнасят в повече от седемдесет страни по света. Цената им не е висока и положителните отзиви на потребителите увеличават броя на почитателите на българските винопроизводители с всяка изминала година.

Винопроизводството в България расте бързо. Лозята се засаждат на нова земя, използват се съвременни съвременни технологии и се подобрява качеството на произвежданото вино.

Виненият туризъм в България не е развит толкова широко, колкото например в държави като Италия, Франция и Испания, въпреки, че качеството и вкусът на българското вино не отстъпва на останалите европейски производители. Повечето винарни имат дегустационни зали, но те са разположени главно в централните и южните райони на България. Виненият туризъм в България е интересен и с това, че наред със световноизвестните сортове можете да опитате редки местни винарски марки.

Българската класификация на виното, която отговаря на регламентите на ЕС, е приета през 2000 г. и се основава на териториалния принцип.

Конкурентоспособността на българското вино на световния пазар осигурява най-добрата цена / качество.

Много български производители участват в най-престижните международни състезания и получават златни медали и грамоти. Така например през 2012 г. са признати най-добрите вина на фестивала BIWC-2012 в София.

Това са :

  •  Мерло от 2008 г. от Санта Сара
  •  Десертно вино от 2009 г. „Сезон на спомените“ от Дом на виното „БРАТИ МИНКОВИ“
  •  Розово вино „Сарва“ 2011 г. от производителя „Драгомир“.

През 2013 г. около 400 вина от целия Балкански полуостров са взели участие в Балканския фестивал на виното BIWC.

Наградата е връчена на винарската къща BROTHER MINKOVI за розовото розе Le Photographe 2012.

Едно от най-известните български червени вина е Mavrud. Това е стар сорт грозде, виното на което е оценено и от рицарите на кръстоносците по време на четвъртия кръстоносен поход. Лозята с този сорт заемат едва 4,5% от общата площ на лозята в България и се намират изключително в районите на Асеновград и Чирпан. Ценителите на това вино предпочитат „Мавруд”, произведен от винарската изба Асеновград, отличителните черти на който са мек вкус и богат рубинен цвят. Но може би Маврудът ще изглежда твърде тръпчив за някого.

Виненият туризъм в България