На каква възраст трябва да започне дете да учи английски език?

Повече за английски умения при деца

Основното е да изчакаме детето да завърши процеса на формиране на родния си език.

Тогава детето ще има ясно звуково произношение и добре развита съгласувана реч. Тъй като всяко дете се развива по различен начин, е невъзможно да се посочат точни времеви рамки. Но все пак ориентировъчно около 2,5 години (не по-рано).

Най-добре е детето да бъде изпратено в специална езикова детска градина, ако е възможно. Тогава не е нужно да поемате такава сериозна отговорност, освен това детето ще има това много „разделение на езиците“ (у дома – роден език, в яслата – английски). А Вие сами можете да поддържате интереса и напредъка на детето с игри, карикатури, песнички и т.н.

Можете да играете с детето, можете да го мотивирате с „английска кукла“.

Вземете кукла (можете да е всякаква кукла) и я представете на детето Ви, като казва, че тя не разбира нищо на български език. За да общува с „англичанката“, то ще трябва да научи нов и много интересен език. Ето така, забавно и леко, заедно с тази кукла, с която ще играете, четете книжки и разглеждате картинки, научавате песни и стихове …

Какви езикови умения могат да бъдат развити в предучилищна възраст?

Разбира се, без граматика, правопис и т.н. Дете в предучилищна възраст може:

-Да възприема речта

-Да говори само

-Да чете заедно с родителя и след това да разглежда книгата само, ако му е интересно.

Тоест, на тази възраст детето ще научи същите английски умения като и на български език.

Между другото, за „говоренето“ и правилното произношение на английските звуци, можете въобще да не се безпокоите. Именно ние, възрастните пренастройваме артикулационния си апарат след обичайните български звуци. И детето е много по-вероятно да научи правилното произношение.

За развиване на това умение, най-добре е да пеете песни и да научите детски рими с англоезичен диктор: детската способност да повтарят папагалски и уникалният слух на децата ще си свършат работата. Ако все още има недостатъци, тогава просто коригирайте детето, но без сложни обяснения.

На каква възраст трябва да започне дете да учи английски език?