6 факти за PVC дограмата, които не знаете

Tagged:

aluminieva-dograma

PVC дограмата навлиза трайно в бита ни след 50-те години на 20-ти век

PVC дограмата се използва за първи път при обзавеждането на жилищата през 1954 г. в Германия. Нейното създаване е малко по-рано в САЩ, но тогава нейните предимства пред дървената не били оценени, а майсторите на дограма все още я считали за прищявка.

Продължителност на употреба

Според някои специалисти поливинилхлоридът, от който са изработени рамките за прозорци, не може да трае повече от 5 години. Съвременните изделия обаче имат висока издръжливост, не пропускат влага, нито могат да станат обект на нападение на дървояди. Разликите в температурите също не могат да им окажат негативно влияние, независимо в какви екстремни крайности изпадат.

Производителите могат да гарантират минимум 20 години на новата дограма, която се поставя сега, но поради свойствата си, тя по всяка вероятност може да запази състоянието си поне два пъти по толкова. Разбира се, уплътнителите имат малко по-кратък живот, което зависи и от метеорологичните условия на съответния район.

Вредни излъчвания

Употребата на тежки метали при създаването на PVC дограмата често е причина тя да бъде отричана, тъй като не е екосъобразна. Токсични вещества при завършен вид не се отделят, освен ако не възникне огън в помещението, и тя да се нагрее до точката на разтопяване. Глобално погледнато нейната роля не е толкова вредна спрямо природата, тъй като осигурява сигурна топлоизолация и се спестяват енергийни ресурси, както и изхвърляне на вредни газове в атмосферата.

Пожълтяване

Профилите, които са в бял цвят, пожълтяват с времето? Всъщност това вече не е така, защото технологията и материалите са модернизирани, а специалните добавки предпазват цвета от промяна.

Опасност при пожар

Допълнителните подобрения създават условия горенето да не се разпространи върху ПВЦ-то, ако в стаята лумне огън. Притокът на кислород е спрян до такава степен отвън, че той няма да е фактор за задълбочаване на пожара или за счупване на прозорците.

Уплътнителите

Стандартно се влагат уплътнители от външната и от вътрешната страна, а при по-луксозните модели, съществува и трети слой между посочените два. Той е индикация за още по-качествена топло-, шумо- и влагозащита.

Правила при експлоатация

Спазвайте препоръките на майсторите на дограма, за да се радвате на предимствата й, и да запази дълго вида си тя:

  • Пазете я от прекалено остри и твърди вещи.
  • Измиването трябва да е без киселинни продукти, абразивни препарати и разтворители.
  • Стъклата се почистват с велур или памук, а уплътнителите с деликатна гъба.

Отоплителните уреди – надалеч! Не допускайте нагряване на стъклопакетите над 70-80 градуса.

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).