10 лесни начина за отпушване на канали

Tagged: , , ,

отпушване на канали

Всички забелязваме предупредителните знаци. Когато на мивката ѝ отнема малко повече време, за да се отцеди. Когато започвате да обръщате внимание, че се събира вода около краката Ви под душа. А миризмите? Когато долавяте онези странни, неопределени и неприятни миризми.

Всички тези признаци Ви сигнализират, че може скоро да бъдете изправени пред ужасната ситуация на задръстване на канала. И тогава един ден…бум. Каналът Ви е запушен напълно. Това е нещо, с което трябва да се справите бързо или рискувате да си навлечете гнева на някоя тръба, която да се пръсне, оставяйки Ви с безполезна и неизползваема баня.

Каналът е запушен и Вие опитвате да премахнете излишната коса и слуз, които са се образували на повърхността му, но нищо не се случва. Можете да пробвате и с някои течни препарати, но и това не помага. Следва опит с вакуумния инструмент за отпушване на канали. Но какво става, когато и той се оказва безполезен?

Вижте 10 начина, благодарение на които ще се справите с блокадите, които Ви организират каналите, преди да прибегнете до тази скъпа и спешна опция – услугата водопроводчик.

Разбира се, ако не можете да се справите сами със задачата по отпушване на канали, то не се колебайте да използвате професионалните водопроводчици на VIK 112, които имат дългогодишен опит във ВиК услугите и се славят като една от най-добрите фирми за отпушване на канали, смяна на щрангове и други. Влезте в сайта им или позвънете на телефони 02 920 42 66 и 0878 336 183. Компетентният персонал на фирмата ще отговори на всички ваши въпроси.
1. Извита част на телена закачалка

Достатъчно просто и обикновено, но изненадващо ефективно. Вземете една обикновена телена закачалка от палто и я изправете възможно най-добре. След това направете извивка в единия ѝ край, за да оформите една малка кука. Тласнете кукичката покрай капака на канала и започнете „риболов“. Би трябвало да успеете да хванете всички видове коса и лоши неща от канализационната тръба. Не забравяйте, че винаги искате да издърпате всичко гнусно навън, а не да го набутвате навътре. Когато изкарате колкото се може повече мръсотия навън, пуснете да тече топла вода и тя трябва да изчисти добре всичко останало.

2. Сода и оцет

soda

Смесете 1/3 от чаша със сода за хляб с 1/3-та от чаша с оцет в една мерителна чашка. Сместа ще изсъска, разпенвайки се веднага, а Вие не трябва да губите излишно време, а да я излеете надолу по запушената канализационна тръба. Действието на пенене ще помогне, за да премахнете лепкавостта, косата и мръсотията, която се е образувала в тръбата. Оставете сместа да стои един час или дори през цялата нощ, ако имате възможност. Изплакнете с топла вода. Може да опитате и друг вариант като директно в канала първо сложите достатъчно количество сода и веднага след това излеете оцета.

3. Прахосмукачки за сухо и мокро почистване

Ако имате професионална прахосмукачка за сухо и мокро почистване, тя може да се превърне в страхотен инструмент, който да отпуши канализацията. Първо трябва да настроите прахосмукачка на режим течности. Покрийте отдушника, за да се предотврати създаването на бъркотия. След това се опитайте да направите възможно най-доброто уплътнение на прахосмукачката с канала. Този тип прахосмукачка, включена на най-високата си степен, може да бъде достатъчно силна, за да се издърпа запушването на тръбата във торбичката на прахосмукачката. Това не винаги работи, но си струва да опитате.

4. Вряща вода

гореща вода

Няма по-лесен съвет от този. Ако не притежавате кана за варене на вода или микровълнова, сложете чайник и използвайте печката, наливайки толкова вода, колкото може да побере Вашият съд. След като водата заври, тя се изсипва бавно в канала на два до три етапа, което позволява на топлата вода да действа в продължение на няколко секунди между всяко изливане. Това обикновено е най-лесният и най-бързият начин, за да се отпуши канализацията. Ако има някаква останала вода, можете да си направите и чаша чай.

5. Сода каустик

Вземете гумени ръкавици и предпазни средства за очите. Содата каустик, известна също като натриев хидроксид, е възможно да доведе до лоши химически изгаряния. Можете да си набавите натриев хлорид от местната железария, но винаги бъдете внимателни при боравенето със сода каустик. Изсипете около 3 – 4 литра студена вода в кофа за почистване и след това добавете 3 чаши сода каустик. Разбъркайте добре с една стара дървена лъжица. Течността ще започне да шампанизира и да се надига. Изсипете цялото съдържание в запушена канализационна тръба и оставете за 20-30 минути, след което отмийте канала с вряща вода. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.

6. Почистване на тръбата

Има някои водопроводни работи които не бихте желали да вършите, но тази е лесна. Първо, поставете празна кофа под U-образната тръба под мивката. Кофата ще събира водата, която ще се излее. Използвайки гаечен ключ на водопроводчик, разхлабете гайките в двата края на тръбата. Когато U-образната тръба е разхлабена и освободена, извадете я и я обърнете надолу, изпразвайки съдържанието в кофата.

Може да се наложи да почовъркате вътре в U-образната тръба за отломки и да направите същото с тръбите, които я държат. Една стара четка за зъби върши чудесна работа, за да изкарате мръсотията навън. Изплакнете U-образната тръба с вода и след това съберете всичко заедно, както си е било. В повечето случаи този съвет върши чудеса.

7. Змия за отпушване

Това е доста ниско техническо устройство, което обаче работи перфектно. Основата му се състои от гъвкаво метално въже под формата на спирала, което с плавни движения прониква в канала и отпушва всякакви замърсявания.

8. Сол и сода

Смесете 1/2 чаша готварска сол с 1/2 чаша сода за хляб и изсипете съдържанието в запушения канал. Оставете го да подейства за 10-20 минути, след което изсипете вряща вода надолу по канала. Солта, содата и вряща водата ще произведат химична реакция, която трябва да разтвори някои от най-тежките задръствания по Вашите канализационни тръби.

9. Препарат за миене на съдове

Ако Вашата тоалетна е запушена, налива се 1/4 чаша веро в купа. След това се кипва вода. Препаратът за миене на съдове действа като лубрикант и помага за разбиването на всяка мазна следа. Изсипете горещата вода надолу и се пригответе да отпушвате, използвайки вакуумно приспособление за отпушване на канали.

10. Сода, оцет, тежест и налягане

Ако каналът на ваната Ви е запушен, смесете сода за хляб с оцет в споменатите количества в съвет 2. Изсипете съдържанието в канала и след това поставете запушалката над него. След 45-60 минути напълнете ваната с вода. След това отстранете запушалката. Натискът на 40-60 литра вода трябва да бъде достатъчен, за да отпуши всичко, което е било разхлабено от содата и оцета.

Запушените канали могат да предизвикат много неприятности, затова при първи признаци на задръстване по канализационните тръби, вземете предпазни мерки и действайте.

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).