Рекламата във Фейсбук

Tagged: ,

mobile-phone-1917737_960_720Попитайте детето ви коя думичка започва с буквата „Ф” и не се учудвайте, ако то отговори „Фейсбук”! И да обичате Фейсбук, и да го мразите, не може ад стоите на разстояние от него. В тази публикация ще се опитаме да ви разкажем как този проект, първоначално замислен като несериозен експеримент на петима Харвардстки студенти, засяга живота на съвременния човек по някои полезни начини.

Неотдавна се разпространяваха слухове, че членството във Фейсбук може да стане платено, но те бързо бяха опровергани. От Фейсбук увериха, че те винаги ще останат безплатен сайт. Така логично идва въпроса, ако Фейсбук не правят пари от своите членове, от къде тогава идват всичките тези пари? По всичко личи, че Фейсбук печели страшно много пари. Толкова, че изглежда са открили златна мина, но приходите всъщност идват от много по-простички средства.

Основната причина за финансовия главоломен успех на Фейсбук се дължи на рекламата. Какво точно представлява тази фейсбук реклама?

  1. Уеб рекламата. Ако актуализирате своето състояние във Фейсбук и споделите, че сте започнали да тренирате някакъв спорт, Фейсбук ще ви изпрати на предната ви страница рекламка на „Адидас”. Това означава, че между спортния бранд и Фейсбук има споразумение, наречено Фейсбук борса FBX. По този начин Фейсбук е продал потребителската информация за този ваш нов интерес на спортния бранд, а те от своя страна ще я използват, за да стигнат до специфична Фейсбук база данни.
  2. Мобилната фейсбук реклама. В същото време потребителите на Фейсбук са общо 1 млрд., 60% от които използват сайта чрез мобилни устройства, а само 40% от фиксирани. Това е довело до необходимостта, Фейсбук да реагира своевременно на този проблем. При версията за потребтителите на смартфони, екранът заема по-малко пространство, за да има повече място за реклами.
  3. Плащания и други такси. Фейсбук разкриха пред обществеността, че са продавали колективни данни на компании като Гугъл, които да ги ползват за статистически изследвания и да правят своите разработки, като променяне на рекламите и пр.

Автор: Яни

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).