Пет подправки с лечебни свойства

Tagged: , , , , ,

подправки

Чували ли сте, че подправките могат да бъдат полезни за здравето? Те не само подобряват вкуса на ястията ви, но лекуват и различни болести, тъй че нищо не ви пречи да ги отглеждате в градината си. В тази статия ще ви запознаем с пет целебни подправки, които със сигурност ще подобрят здравословното ви състояние.

Розмарин

Твърди се, че розмаринът намалява рисковете от инсулт и предпазва от болестта Алцхаймер. Заради киселината, която съдържа, тази подправка подобрява паметта и пази мозъка от вредното въздействие на свободните радикали. Една чаена лъжица няколко пъти седмично е напълно достатъчна, за да се чувствате добре.

Преди да започнете консумацията обаче, е желателно да  направите консултация при лекаря си, защото при някои хора, розмаринът води до проблеми при усвояването на желязо. За бременните дами също не е препоръчително да се използва.

Ако искате да го използвате в храната, то може да поръсите с една щипка печеното пиле, картофите и зеленчуците. Имате възможността да го добавите и към плодов десерт.

Джинджифил

Джинджифилът е лек за стомаха и се използва в медицинските среди още от древността. Той помага за безпроблемното преминаване на храната през храносмилателната система, спира позивите за повръщане и се ползва като превантивна мярка срещу появата на стомашна язва.

Някои хора консумират джинджифил, с цел да спрат мигрена или менструални болки. Доказано е, че подправката влияе положително и на мускулни заболявания, тъй че не се колебайте да я употребите по предназначение.

В случай, че получите одобрение от личния ви лекар, то консумирайте всеки ден по малко от подправката. Поръсете с джинджифил хляба и другите тестени ястия, които приготвяте вкъщи. Той може да се добави и в черния чай с канела.

Мащерка

Тази ароматна билка намира голямо приложение в кухнята ни. Тя има антимикробно действие, което е потвърдено от учените към днешна дата. Мащерката е идеална за борба с вредните микроорганизми и бактерии, които са сред най-честите причини за появата на болестите. Мащерка се използва и за подобряване на храносмилането и облекчение на газовете.

Може да се консумира по една чаена лъжица три пъти в седмицата. С нея се подправят почти всякакви ястия, сред които: риба, пиле, зеленчуци, десерти и дори коктейли.

Босилек

След мащерката той е най-доброто антимикробно средство. Босилекът съдържа магнезий, калций, желязо и витамин А. Той има добри противовъзпалителни свойства и за това се ползва масово от хората днес. Можа да взимате по 1 супена лъжица 3 пъти в седмицата. Босилекът е идеална добавка към пици, пасти и всякакви гозби с домати.

Куркума

Тази подправка съдържа съставката куркумин, който е силен антиоксидант. Според направените изследвания куркумата влияе благоприятно върху сърдечната система. Ако консумирате куркума, то вие ще подобрите имунната си система и ще получите противовъзпалителен ефект. Една чаена лъжица 3 пъти в седмицата е достатъчна.

Куркумата може да се добави към леща, салата с пиле или да се смеси с къри. Тя придава много добър вкус на ястията и е предпочитана от множество съвременни кулинари.

 

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).