Късогледство

Tagged:

5Хората, страдащи от късогледство, виждат много добре обектите, които са разположени на близко разстояние от тях и не успяват да фокусират отдалечените. За да може възприеманият образ да бъде ясен, фокусът му трябва да се формира върху ретината, а при късогледството това не може да се случи заради някои генетични фактори.

Според статистиката, късогледството засяга населението от всички възрасти, особено в развитите страни. То се дължи обикновено на аномалии в очната структура като по-дълга ос на окото или по-голям релеф на лещата. Това провокира смущения в зрението заради формиране на образа пред ретината. По рождение всички са далекогледи заради недооформените и недорасли очни ябълки, но с времето всичко си идва на мястото. Ако очната ябълка продължи растежа си, а с нея и надлъжната й ос, настъпва късогледство.

Доказано е също така, че късогледството може да е наследствено. Ако единия от родителите страда от късогледство има 40 % вероятност детето да развие късогледство от ранна възраст.

Късогледство може да се появи и в следствие на катаракта. Временен оток на очната леща пък се причинява от повишени нива на кръвната захар, а това води и до временно късогледство.

Освен това, че не могат да фокусират отдалечени обект, страдащите от късогледство се оплакват и от бърза умора на очите, както и от главоболие.

Пациентите с подобни оплаквания задължително трябва да направят консултация с офталмолог, който ще постави диагноза след тест за зрителна острота, рефракционен тест и ретиноскопия. С последното изследване с точност може да бъде определена и степента на късогледството. Очният преглед трябва да започне именно с ретиноскопия.

След това се прави теста за зрителна острота, който изисква от пациента да разпознава различни по големина знаци. Рефракционния тест има за цел да установи какви точно очила или лещи трябва да използва пациента.

За коригиране на късогледството се използват очила или лещи, които подпомагат попадането на образа върху ретината.

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).