Кога да потърсим машинно отпушване на канали

Tagged: ,

Най-често по вътрешността на каналите се задържат мазнини, съчетани с по-едри хранителни отпадъци и косми. Мазнините създават добра среда за полепване на отпадъци и идва момент, в който натрупването става „тапа“ и запушва канала.

Началното запушване може да се отстрани с домашни средства

Когато запушването е в начален етап, тоест водата се оттича бавно, това трябва да бъде сигнал, че има проблем. В магазините има доста силни препарати за отпушване, но по-добре е да не ги използвате, тъй като могат да повредят тръбите.

Утвърдените през годините домашни средства за отпушване са сода бикарбонат и оцет. Със сода и гореща вода, или със смес от сода и оцет, може да се разбие „тапата“. Но ако запушването е сериозно, то няма как да се отстрани по този начин.

Видеодиагностика на канали

По-сериозните запушвания на канала не могат да се отстранят с подръчни средства. Причините за тях обикновено са свързани с пропадане на канала, счупвания на тръбите, проникнали корени, обемисти предмети като памперси, строителни материали и др. При такива случаи е необходимо първо да се направи видеодиагностика, за да се установи къде точно е запушването, каква е причината и да се направи план за действията по отпушването на канала. В някои случаи е възможно да се приложи машинно отпушване.

Технически има два типа камери за видеодиагностика – камера с жило и камера робот, която има дистанционно управление. За по-къси участъци е подходяща камерата с жило, а за по-дълги – камерата робот, която може да извърши диагностика на разстояние до 150 метра.

Камерите с жило обикновено са предназначени за тръби с размери до ф 250, а камерите тип робот – за тръби до ф1500.

Видове машинно отпушване на канали

Най-разпространеният метод за машинно отпушване на канали е чрез машини с механично задвижвана спирала, като например машините, с които разполага фирма Канали-Тино. Те обикновено са приложими за канализационни тръби с диаметър до ф160. Машините разполагат с различни накрайници, които могат да премахнат запушването. Основно предимство на тези машини е голямата мощност на въртене, при което спиралата може да се върти и в двете посоки. Чрез обратното въртене се предпазват каналите от наранявания и деформации.

За канали с диаметър над ф110 са подходящи машини, използващи вода под налягане. Мощната струя не само отпушва канала, но и го почиства от всякакъв вид налепи, мазнини и отлагания по стените.

За отпушването на сифони и тоалетни чинии най-често се използват вакуум-помпи.

Предимства на видеодиагностиката и машинното отпушване

Основните предимства на съвременните технологии за отпушване и почистване на канали са бързото откриване на проблемите чрез видеодиагностика, спестяване на усилия по разкопаване и разбиване, по-ниската цена и възможността за цялостна профилактика и почистване на канала. Освен това, машинното отпушване гарантира отстраняване на запушващата тапа без да се повредят тръбите.

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).