За какво се използва пътната сигнализация?

Tagged: , , ,

signalizaciqПътната сигнализация се използва за организация на движението по пътищата. Тя включва светофари, маркировки, пътни знаци, табели и не на последно място ленти и бариери. Тези неща са важни, защото дават сигнали на водачите, относно качеството на пътя или при извършване на ремонтни дейности. От особена важност е изработката на тези съоръжения.

Пътни знаци

Шофьорите не могат да си представят живота без тях, тъй като те въвеждат дисциплина по пътищата. Знаците предупреждават за опасности, и в същото време контролират скоростта на водачите. Един знак може да изиграе важна роля, когато има трудни завои, риск от падащи камъни, зона за паркиране и подобни. Отсъствието на знаци е опасно за пътуващите.

Маркировка

Хоризонтална или вертикална маркировка се грижи за правилното изпреварване и спазването на правилата за движение. Изтърканата маркировка е много опасна, тъй като води до заблуди, които постфактум представляват опасност.  Маркираните пътища са за предпочитане, понеже те съобщават на участниците в движението, как трябва да се държат в населеното място.

Светофари

Светофарната уредба е най-важната за хората зад волана. Един светофар е способен да се справи с натоварения трафик, и предпазва водачът от евентуални нарушения. Липсата на светофари може да доведе до сериозни пътно-транспортни произшествия.

Други

Указателните и рекламни табели също са важен елемент в пътната сигнализация. Те носят информация и ви помагат да откриете дадено място. С тяхна помощ знаете къде е близката бензиностанция, хотел или ресторант. Наличието им е безценно за всеки истински шофьор.

Ако усетите, че пътната сигнализация липсва във вашия град, то алармирайте контролните органи, които трябва да вземат въпроса на сериозно, и да се справят с наличните проблеми.

Отсъствието на светофари, пътни знаци и маркировка говори лошо за всеки град или село, тъй че не се притеснявайте да изискате поставянето на тези съоръжения на дадено място. А сега ви оставяме, защото идва време да излезете на пътя, така че спазвайте правилата и на добър час.

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).