Декорация с Тапет или фототапет

Tagged: ,

Living room

Идеята в съвременния дизайн, която стои зад тапетите и фототапетите е една и съща. Разликата обаче е в начина, по-който двата вида облицовки за стена изпълват  интериора. Съществената разлика се състои в тънките психологически нюанси, които двата вида облицовки създават като усещане на хората в даденото помещение. А психологията в съвременния интериорен дизайн, също играе огромна толя в оформянето за цялостното възприятие на интериора.

Всички тапетите и фототапетите могат да има чисто утилитарна функция, която е свързана с покритието на стената, така че да се прикрият малки недостатъци, да се коригират проблеми с цялостното възприятие за стаята, временно да се скрият пукнатини, дупчици, наранявания по повърхността. Освен чисто практичната полза, тапетите и фототапетите изпълняват силна психологическа функция, която може да предопредели избора на всеки, който е решил да облицова стените си с един от двата възможни избора.

Единственото противопоставяне, което може да има е в изображението, което тапетите и фототапетите предават. Тапетите могат да бъдат изработени в безброй разновидности по цвят, модели, орнаментика, стилизирани и геометрични фигури, текстури – безброй много решения с цветове и шарки, размери и т.н. Но излъчването на тапетите има по-голямо влияние върху подсъзнанието. Защото в себе си те съдържат стилизирани фигури и украса, която може да се отнесе към асоциативната склонност да интерпретираме образи. Така те се мислят повече като цялостна облицовка на дадено помещение.

Фототапетите от своя страна са буквални изображения и панорамни на красиви, и вдъхновяващи образи от природата, горски и градски пейзажи, цветя и животни. Теми, които директно засягат съзнанието и могат да предизвикат обикновен разговор, който по-скоро повърхностно да повлияе на настроението ни. Затова те се избират съобразени с една стена или обособено пространство където да бъдат инсталирани.

Както тапетите, така и фототапетите биват избирани според личния вкус и предпочитание, но в основата за техния избор трябва да стои и изборът, който може да донесе своите психологически ползи за хората. Тези, които ще гледат и ще са заобиколени от тези изключително красиви елементи на интериора в дома.

Поставянето на фототапет в дома е инсталация със сериозни традиции и в българския интериорен дизайн. Традициите започват още от 60-те и 70-те години на миналия век и до днес инсталацията е отлична възможност да украсите дома си в нов облик за кратко време. Като съвременният избор е много богат, както на идеи, така и на форми, цветове и изпълнение. Множество модели, които съобразени с подредбата на мебелите могат да превърнат интериора в истински естетически пример.

Може да се каже, че съвременното завръщане към фототапета се дължи на новия поглед, който интериорните дизайнери насочи към него. Майсторско поставените и подходящо избраните фототапети вече не са само кич украшение на стената, която да предава някакъв пейзаж. Те се обвързват с цялостното пространство и са в хармония с всички елементи в интериора.

Друга основна причина за тяхното триумфално завръщане се крие в това, че те могат лесно да бъдат монтирани, така че да са сезонни и могат лесно да се сменят при промяна в идеята за домашното пространство. Могат да се слагат както според сезона, но така и според някоя интересна случка в дома, в семейството, в работата на домакина. Фототапет вече не значи тапет на цялата стена. Напротив, той може да пасне идеално в дадена ниша, избран ъгъл, чупка в стаята, за да придаде точния образ и настроение, според конкретното място

Възможността за избор от голямо разнообразие фототапети, обогатяване на естетическата функция, свободата на избор за промяна и времетраене, върнаха фототапетите на мястото, което заслужават. Като желан орнамент, носещ своя стил, качество и елегантност – за един по-красив и модерен дом.

Източник: www.fototapeti24.com

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).